2022. május 20. péntek
More

  Életmód – Tagadnak a dagadtak

  A túlsúlyos brit férfiak legalább egynegyede nem vesz tudomást elhízottságáról, vagy éppen egyenesen tagadja, hogy fölös kilói lennének.

  Noha egy országos felmérés szerint a férfiak mintegy 65 százaléka túlsúlyos, vagy elhízott, egy kétezer túlsúlyos férfi körében végzett felmérés szerint az érintettek 25 százaléka egyszerűen nem hajlandó tudomást venni arról, hogy le kellene adnia testsúlyából. A megkérdezettek 65 százalékának új hír volt, hogy a kövérség növeli a rákos megbetegedések kockázatát, 75 százalék pedig nem tudott a testmozgás hasznosságáról.

  “Tíz év alatt a brit férfiak kétharmadát érte utol az elhízás” – közölte Jane Wardle professzor, a felmérést végző brit rákkutató intézet vezetője. Hozzátette: “A nők körében is jelentős a túlsúlyosság, de felmérésünk szerint közülük többen tudatosítják ezt, márpedig ez az első lépés a baj orvoslásához.”

  A túlsúlyos és az elhízott emberek száma világszerte járványszerű méretekben nő.

  A kövérséget jó néhány egészségi komplikációval hozzák kapcsolatba, köztük a cukorbetegség egyik változatával, izületi gyulladással, szívbetegséggel, szélütéssel és bizonyos rákos megbetegedésekkel. Mindezt betetőzik olyan pszichológiai problémák, mint az önérzet gyengülése és a depresszió.

  Az elhízás különböző okokból következhet be, de az esetek többségében az egészségtelen táplálkozás és a testmozgás hiánya áll a háttérben. Közrejátszanak pszichológiai tényezők, így a negatív érzések, élmények és az unatkozás is.

  “A nem dohányzó férfiakról körében az elhízás az egyik legjelentősebb olyan ok, amelynek kiküszöbölésével pedig elkerülhetők lennének a rákos megbetegedések” – foglalta össze dr. Lesley Walker, a brit rákkutató-központ álláspontját.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!