2024. március 28. csütörtök
More

    Íme, miért teszünk narancsot a karácsonyi harisnyába

    Bizonyos karácsonyi hagyományok földrajzon és generációkon átívelnek: dalokat énekelnek az évszakban, karácsony estéjén sütiket hagynak a Mikulásnak… és karácsony reggelén narancsot találnak a harisnyában.

    Míg a világ különböző részeiről származó családok tisztelik ezt az édes citrusközpontú ünnepi hagyományt, nem egy konkrét eredettörténet áll mögötte. Íme három általános elmélet arról, hogy honnan származik a harisnyában lévő narancs:

    Szent Miklós eredeti történetéből

    A Mikulástól való ajándékozás gyakorlata Szent Miklós eredeti történetéhez nyúlik vissza. A történet szerint a szent tudomást szerzett egy szegény apáról, aki nem tudott hozományt fizetni három lányáért, hogy férjhez menjenek. Szent Miklós három zacskó aranyat dobott be a férfi házának ablakán, hogy a lányok férjhez menjenek – és innen eredt ajándékozó híre. Úgy gondolják, hogy a narancsok azt az aranyat képviselik, amellyel Szent Miklós ajándékozta a lányokat.

    Csemegeként a nagy gazdasági világválság idején

    Egy másik ötlet az, hogy a narancsadás gyakorlata a nagy gazdasági világválság idején keletkezett, amikor az érett narancs csodálatos és nehezen beszerezhető csemege lett volna. Sok családnak nem volt pénze drága ajándékok vásárlására, és egy darab gyümölcs édes alkalom lett volna az ünnep megünneplésére.

    Mert a narancs nem mindig volt gyakori gyümölcs

    A nagyméretű élelmiszerboltok kora előtt a narancs nem volt széles körben elérhető, különösen az Egyesült Államok északi részein és a világban, így ritka csemege lett volna beszerezni ezt az egzotikus gyümölcsöt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!