2024. március 29. péntek
More

    Életvitel – Szívkímélő ételek transzzsírok nélkül

    Az élelmiszeripari termékekben lévő mesterséges transzzsírok tönkreteszik az ereket, szívinfarktust, érelzáródást okoznak. Becslések szerint Magyarországon évente ezer ember halálát lehetne elkerülni, ha az iparilag hozzáadott transzzsírsavakat teljesen száműznék – hangzott el a Magyar Nemzeti Szívalapítvány és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület sajtótájékoztatóján.

    A transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek, amelyek a telítetlen zsírsavakból keletkeznek. A hidrogénezés célja, hogy az olajok bizonyos tulajdonságait megváltoztassák, ezáltal a zsiradék hasonló lesz az állati zsírokhoz, például szobahőmérsékleten szilárd marad, kevésbé hajlamos az avasodásra és hosszabb az eltarthatósági ideje.

    Naponta átlagosan 5-6 gramm transzzsírsavat eszik egy magyar ember, sokat a margarinok révén, de legtöbb a ropik, kekszek, chipsek elfogyasztásával kerül a szervezetbe. Magyarországon az élelmiszerek cimkéjén nem kötelező feltüntetni a transzzsírsav mennyiséget, ezért a fogyasztók csak úgy tudják meg, hogy miben található meg, ha az összetevők között „hidrogénezett növényi olaj” vagy „részlegesen hidrogénezett növényi olaj” felirat szerepel.

    Magyarországon az összes halálozás 52 százaléka szív- és érrendszeri betegségek következménye, a halálozási ráta az unió átlagának közel kétszerese. Az utóbbi évek kutatásai egyértelműen igazolták, hogy a transzzsírok tönkreteszik az ereket, ezért elhagyásuk jelentős eredményt hozna a szív- és érrendszeri betegségek terén – hangsúlyozta Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke.

    Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkacsoportvezetője arról számolt be, hogy uniós vizsgálatok során 5-27 százalék közötti értékben találtak transzzsírsavat az élelmiszerekben, a sütőipari termékekben, éttermi ételekben és más élelmiszeripari készítményekben. Megoldást az egységes szabályozás jelenthetne.

    Néhány cég már önként csökkentette termékeiben a transzzsírsavtartalmat. Például a McDonald’s Magyarország Étteremhálózat Kft. októbertől vezette be a kedvezőbb élettani hatású sütőolajat. „Több mint tízéves fejlesztési munka eredménye az új olajkeverék, amelyben a transzzsírsav tartalom maximum két százalék – közölte Vadnai Ágnes, a cég kommunikációs vezetője.

    Hasonló fejlesztésről számolt be Takács Tibor, a Fornetti Kft. képviseletében.

    Egy új tápértékjelölési rendszer bevezetését könyvelheti el a Táplálkozás, Életmód, Testmozgás Platform (TÉT), amely egy évvel ezelőtt jött létre azzal a céllal, hogy hosszú távon megoldást javasoljon a kiegyensúlyozott és aktív életmód népszerűsítésére, elősegítésére. Tagjai a civil szféra, a kormányzat, a tudományos világ és az ipar szereplői.

    Az új jelölési rendszer, amely az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) elnevezést kapta egyre több élelmiszeren található meg. A táblázatba foglalt adatokból megtudható a választott étel főbb energia- és tápanyagtartalma, valamint az is, hogy ez mekkora része a napi javasolt beviteli mennyiségnek – fogalmazott Kiss Beáta, a TÉT Platform jelölési munkacsoportjának vezetője. Erről bővebb információ a http://www.mitiseszemiszom.hu című honlapon található.

    New York tavaly decemberben határozta el, hogy a város éttermeiben és vendéglátó helyein meg kell szüntetni a transzzsírok használatát. New York példáját követte Philadelphia is. Dániában az egész országban tilos két százaléknál magasabb transzzsírtartalmú élelmiszert forgalomba hozni.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!