2024. április 26. péntek
More

    Jézus születésnapja és a karácsonyi hagyományok

    A karácsony két napja Jézus születésének ünnepe. Csúcspontja az első nap, hiszen a hagyomány szerint 2021 évvel ezelőtt, december 25-re virradóra jött a világra egy betlehemi istállóban Isten fia. Kevesen tudják, hogy Jézus születésének valóságos időpontja ismeretlen, és a karácsonyi szokások voltaképpen pogány eredetűek – írja a dpa.

    Még azt sem lehet pontosan tudni, miért helyezték Jézus születésének napját éppen december 25-re. A legvalószínűbb, hogy az első keresztények a pogány Rómában tisztelt Napisten ezen a napon megült születését akarták a karácsonnyal ellensúlyozni.

    Az egyház i.sz. 354 óta ünnepli meg hivatalosan ezt a napot, Liberius római püspök ekkor nyilvánította december 25-ét Krisztus születésének napjává. Németországban alakult ki a főünnep előestéje, a szenteste megünneplése. Az ajándékozás szokása a XX. században terjedt el, ekkor veszítette el a többség szemében a karácsony eredeti értelmét és jelentését, s vált fogyasztói ünneppé.

    Csupán a középkor végével fejlődtek ki a különféle szokásokból az új tradíciók, amelyeket Krisztus születésének ünnepével hoztak összefüggésbe. A karácsony mint a család ünnepe, valamint a gyermekek megajándékozásának szokása a XVI. században alakult ki az evangélikus vidékeken élő felsőbb rétegek körében. Az ajándékokat hozó Jézuska alakja csak azt követően jelent meg, miután Luther Márton megszüntette az ajándékozó Mikulás figuráját. Katolikus vidékeken azonban fennmaradt a karácsony mellett a december 6-i ajándékozás, a Mikulás ünnepe is.

    Az ajándékozó szerepét Németországban a Weihnachtsmann tölti be, akit magyarra Mikulásnak vagy Télapónak fordíthatunk, de szerepe eltérő a mi Mikulásunkétól. A németeknél ugyanis volt egy barátságos, kedves (Nikolaus) és egy félelmetes, gyermekeket ijesztgető Mikulás-figura (Knecht Ruprecht). A kettő keverékéből alakult ki az ajándékhozó, tekintélyes német Mikulás. (Magyarországra a Mikulás valószínűleg cseh közvetítéssel került.)

    Az év egyetlen időszaka sem ihletett meg annyi zeneszerzőt, mint a karácsonyi ünnepkör. A legismertebb és legnépszerűbb karácsonyi dal a Csendes éj, szentséges éj (Stille Nacht, heilige Nacht), melynek szövegét Josef Mohr, zenéjét Franz Xaver Gruber írta.

    A karácsony talán legelterjedtebb jelképe a feldíszített karácsonyfa, melyet a XVIII. században kezdtek meghonosítani a délnémet családok. Onnan terjedt el az egész világon. Előzménye volt a zöld ágak bevitele a szobába, mely már a középkorban szokássá vált mint az élet jele a hideg évszakban.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!