2023. március 25. szombat
More

  Az első karácsonyi üdvözlet

  Az angol Sir Henry Cole-t tartják a karácsonyi üdvözlőlap “feltalálójának”. Ő alkotta meg 1843-ban az első képeslapot, amelyen egy boldog család volt látható ünnepi poharazgatás közben. Németországban – emlékeztet a dpa – csak a századforduló táján jött divatba a színes karácsonyi levelezőlap, aminek két fontos tényező volt az előfeltétele: a jól működő postai szolgálat és az írni-olvasni tudás diadalmas elterjedése.

  Az első színes üdvözlőlapok legfőbb képmotívumai közé tartoztak a hóban játszadozó gyermekek, az angol mintaképhez hasonlító családi idill vagy a Mikulás.

  Múlt századunk harmincas éveinek végére divatba jött, hogy egyetlen képes levelelezőlap szolgált a karácsonyi és az újévi jókívánságok kifejezésére. A korábbi évek realisztikusabb ábrázolásainak helyébe léptek a téli tájak angyalokkal és pásztorokkal, a biedermeier motívumok, a gyertyafényben úszó karácsonyfák és a betlehemi jászol.

  A náci időkben a népi motívumok kerültek túlsúlyba, a második világháború után pedig a “gazdasági csoda” nyomta rá bélyegét a karácsonyi üdvözlőlapokra: a jólétet és a luxust megjelenítő képek illusztrálták a végbement társadalmi változásokat. Az 1969-es diáklázadás után szemtelenek lettek a színes levelezőlepok: a comics és a humoros képrajz kiszorította az idillt és a státuszszimbólumot. A karácsonyi szokásoktól való eltávolodást jelképezték az ember- és állatkarikatúrák, mint például az angyalruhát viselő kutyák…

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!