2024. április 19. péntek
More

    Jelentős fejlesztések indultak az országos kardiológiai intézetben

    Jelentős fejlesztések indultak meg a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben (GOKVI). Az átfogó beruházás keretében négy szinten, összesen 1 230 négyzetméteren valósulnak meg átépítések és építészeti korszerűsítések közel 1,5 milliárd forint értékben. A fejlesztésről december elején tartott sajtótájékoztatót Kásler Miklós miniszter és Andréka Péter, a GOKVI főigazgatója.

    A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) hazánk legnagyobb felnőtt és gyermek szív-és érbetegeket ellátó intézménye, és az egyetlen, ami felöleli a szív és érrendszeri betegellátás egészét. Az itthon és a világ vezető intézeteiben kiképzett orvosi és szakdolgozói csapat nemzetközi szinten is elismert munkát végez, valamint komolyan kiveszi a részét a hazai és a külföldi orvostanhallgatók, szakorvosjelöltek, valamint szakorvosok oktatásában is. Számos beavatkozás csak az intézetben történik egyedül az országban, mint például gyermekek szívkatéteres ellátása, gyermekszívsebészet, gyermek szívtranszplantáció, gyermek műszívbeültetés, szívfejlődési rendellenességgel élő felnőttek gondozása, szívműtétei, szívtranszplantációja és műszív beültetése, valamint több speciális szívkatéteres és szívsebészeti eljárás felnőttkorban.

    Az intézet állapota, műszerezettsége és szakmai felkészültsége meghatározza a magyar kardiovaszkuláris helyzetet – emelte ki a sajtótájékoztatón Kásler Miklós, aki emlékeztetett, hogy a kormány által elfogadott öt nemzeti program között találni a keringési betegségek nemzeti programját. Ennek jelentőségét az adja – folytatta –, hogy az összhalálozás 50 százaléka Magyarországon a keringési betegségek miatt alakul ki.

    A beruházásnak rendkívüli aktuálisa van a Covid-járvány időszakában is – mutatott rá az emberi erőforrások minisztere –, mert az általuk kezdeményezett vizsgálat szerint az infarktus, a stroke, a krónikus szívbetegségek, krónikus tüdőbetegségek, rosszindulatú daganatok, a diabétesz a fertőzésszámot lényegesen nem növelik, de a halálozás kockázata négyszeres. Ha megvalósul ez a nemzeti program, középpontjában a kardiológiai intézettel és a körülötte lévő hálózattal, akkor a magyar emberek egészségben eltöltött éveinek a száma emelkedik, nő az átlagéletkoruk és lényegesen jobb egészségügyi állapotban érheti a nemzetet egy járvány – mondta a miniszter.

    Andréka Péter, a GOKVI főigazgatója egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a járványban a Covid-betegek gyógyításán túl az intézet nagyon fontosnak tartja a várólisták csökkentését.

    A fejlesztés keretében a Gyerekház gyermekambulanciájának földszintjén új MR és CT elhelyezéséhez szükséges helyiség kialakítása történik, a Felnőttházban új kétágyas intenzív blokk, két új érsebészeti műtő, egy új DSA, valamint egy új Pacemaker műtő jön létre. Az építészeti fejlesztések közel 1,5 milliárd forintot tesznek ki, az intézmény számára most beszerzésre és leszállításra került orvostechnológiai eszközök közül a DSA 184 millió, az MRI 438 millió forint volt.

    Mint a sajtóanyagban olvasható, a strukturális katéteres beavatkozások terén eddig sem volt számottevő várólista az intézetben, azonban az új műtő megnyitásával a többi műtőben lényegesen több koszorúér katéteres beavatkozás történhet meg, aminek a várólistája lényegesen csökkenhet ezáltal. Az új elektrofiziológiai és pacemaker műtő megnyitása jelentősen emelni fogja az intézetben elvégezhető elektrofiziológiai beavatkozások számát, ami lényegesen csökkenti majd a kialakult várólistákat.

    Forrás: OrientPress

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!