2022. december 7. szerda
More

  A SARS-CoV-2 és a gazdasejt: kölcsönhatások története

  A vírus egyedek közötti terjedési képessége, replikációs képessége és a fertőzés klinikai lefolyása a víruskomponensek és a gazdasejt közötti sokrétű molekuláris kölcsönhatás makroszkopikus következményei.

  A COVID-19 súlyos hatása a világ lakosságára, gazdaságára és egészségügyi rendszereire olyan terápiás és profilaktikus megoldásokat tesz szükségessé, amelyek megkövetelik a vírus és a gazdasejtek közötti kölcsönhatások mélyreható jellemzését.

  A SARS-CoV-2 életciklusa során a gazdatényezőkkel való kapcsolatának feltárása ezért alapvető fontosságú a vírusfertőzés hátterében álló patogén mechanizmusok megértéséhez, valamint a vírusellenes terápiák és profilaktikus stratégiák kidolgozásához.

  Két évvel a SARS-CoV-2 világjárvány után ez az áttekintés betekintést nyújt a SARS-CoV-2 és a gazdasejt közötti kölcsönhatásról, a vírusreplikáció és a vírusellenes sejtválasz kulcsfontosságú gépezetére és rekeszeire összpontosítva. A sejtfelszínnel való kölcsönhatástól kezdve, a vírus replikációs ciklusán át a belépési útvonalak jellemzésén, a túlélésen és a citoplazmában történő replikáción át a fertőzött sejtből való kilépés mechanizmusaiig, ez az áttekintés feltárja a SARS közötti kölcsönhatások összetett hálózatát.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!