2024. április 26. péntek
More

    A másnaposság ellenszere

    Rossz érzés másnaposnak lenni, mindannyian legalább egyszer már átéltük. Kutatunk ilyenkor valami gyógymód után, hogy minél hamarabb megszűnjenek a kellemetlen tünetek. Hoztunk pár tippet, amivel csökkenthetőek az alkohol okozta gondok.

    A másnaposság súlyosságát számtalan tényező befolyásolja, ezért nem lehet egy olyan megoldást találni, ami minden személynek megfelelő lehet. Függ attól, milyen fajtájú és mennyiségű alkoholt és milyen gyakorisággal fogyasztunk, ám befolyásoló tényező a nemünk, a korunk, a vércsoportunk, más biológiai tényezők és még a személyiségünk is.

    Mit tegyél a másnaposság megelőzéséért?

    Csak egy kis odafigyelés kell ahhoz, hogy a súlyos másnaposság megelőzhető legyen.

    A legelső és legkézenfekvőbb ok természetesen az, ha nem iszunk alkoholt, vagy csak nagyon minimálisat fogyasztunk belőle. A mértékletességre figyelni kell egészségügyi okokból is.

    A whiskey, a konyak és a tequila nehezebbé teszi a másnapot, a rum, a gin és a vodka kevésbé.

    A másnaposság kikúrálása időbe telik, így, ha teheted, az alkoholmámoros este után aludj tovább reggel. Minél többet alszol, annál jobban kipiheni a szervezeted az alkohol okozta tüneteket.

    Az alkoholnak dehidratáló hatása van, így nagyon jól teszed, ha este az alkohol mellett más egyéb folyadékot – főként vizet – is iszol. Másnap is fontos a sok folyadékbevitel, hogy hidratáltan tartsuk a megviselt szervezetet.

    Éhgyomorra lehetőleg ne fogyassz szeszt. Kikészíti a gyomrodat, hamarabb „megüt” az alkohol, ráadásul az egész alkohol bekerül a véráramodba, így a másnaposság is sokkal több kínnal fog járni.

    Ha már másnapos vagy

    Hiedelmek csupán, hogy a másnaposságot mégtöbb alkohollal kell kezelni. Ugyanígy a zsíros és a sós ételek sem javítanak a helyzeten, a nehezen emészthető ételeket is kerülni kell ilyenkor: ne terheljük le feleslegesen a gyomrot.

    A legjobb, amit tehetsz, hogy banánt, avokádót, magvakat és édesburgonyát eszel reggelire, mert ezek pótolják az összes olyan anyagot, ami a szervezet segítésére vannak, ám a vizelettel kiürül belőlünk.

    Mit okozhat az alkohol?

    Rövid távon kiszáradást, hányingert, koordinációs zavarokat, rossz ítélőképességet, hasmenést, látás- és hallásproblémákat, légzési nehézséget, de akár eszméletvesztést is.

    Hosszú távon magas vérnyomást, súlygyarapodást, idegkárosodást, májkárosodást, bélproblémákat, cukorbetegséget, agykárosodást, meddőséget és stroke-ot.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!