2022. szeptember 28. szerda
More

  Mozgással az Alzheimer-kór ellen

  Rendszeres mozgással jó eséllyel védi magát az Alzheimer-kór kialakulása ellen az, akinél genetikai hajlam miatt magas a betegség kialakulásának esélye – mutatták ki amerikai kutatók.

  A Wisconsin-Milwaukee Egyetem kutatói J. Carson Smith vezetésével 65 és 80 év közötti egészséges embereket vizsgáltak, egy részük genetikailag hajlamos volt az Alzheimer-kórra. Bár a testmozgás kapcsolatát a kognitív funkciók szinten tartásával már bizonyították korábbi kutatások, legtöbbjük alanyai nem rendelkeztek az említett hajlammal – magyarázta Smith kutatásuk jelentőségét.

  A résztvevők agyának aktivitását funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal mérték egy mentális teszt megoldása közben – adta hírül a ScienceDaily tudományos hírportál (www.sciencedaily.com). Azt a csoportot, amely hordozta a gént, és rendszeresen mozgott, nagyobb agyi aktivitás jellemezte az emlékezettel kapcsolatos területeken, mint azokat a hordozókat, akik ülő életmódot folytattak.

  Ennél is érdekesebb talán, hogy a fizikailag aktív embereknek, akik hordozták az Alzheimer-kórra hajlamosító gént, nagyobb aktivitást mutatott az agya, mint akik mozogtak, de nem hordozták a gént – írták a kutatók a NeuroImage című szaklapban.

  A jelenségnek számos oka lehet. A betegségre hajlamos egyének szervezete így kompenzálhat valami idegi folyamatot, amely a szellemi hanyatlás okozója. Az agy több területének használata védelmi célt is elláthat – mondta Smith.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!