2024. március 28. csütörtök
More

    Kézhigiénia az iskolában

    Az egyik legfontosabb lépés az iskolai dolgozók és a tanulók egészségének megőrzésében, hogy kulcsfontosságú időpontokban legalább 20 másodpercig mossanak kezet szappannal és vízzel, vagy ha nem áll rendelkezésre szappan és víz, legalább 60%-os alkoholtartalmú alkoholos kézfertőtlenítőt használjanak. A kézhigiéniát népszerűsítő iskolai programok kevesebb gyomor-bélrendszeri és légúti megbetegedést és kevesebb kihagyott iskolai napot eredményezhetnek.

    A tanulók és a személyzet napi rutinjaiba építsenek időt a kézmosásra, különösen olyan kulcsfontosságú időpontokban, mint a mosdószünet után, ebéd előtt vagy kinti játék után. Vegyék figyelembe, hogy a hallgatóknak vagy a személyzetnek további időre van szüksége a kézmosáshoz. Fontolják meg a kézhigiénés ellenőrzés fokozását, hogy biztosítsák a betartást a tanárok, a diákok és a személyzet körében.

    • Tanítsák meg és erősítsék meg a szappannal és vízzel történő kézmosást legalább 20 másodpercig. Integrálják a kézhigiénés órákat a K–12 iskolai tantervekbe, hogy rendszeresen emlékeztessék a tanulókat a kézhigiénia fontosságára.
    • Fontolják meg a legalább 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítők elérhetővé tételét a tanárok, az alkalmazottak és a diákok számára. A kézfertőtlenítő nem helyettesíti a szappannal és vízzel történő kézmosást, azonban el lehet helyezni őket olyan helyeken, ahol nem áll rendelkezésre szappan és víz (pl. kávézók, tantermek, tornatermek) és gyakran megérintett felületek közelében (pl. szökőkutak, ajtók, közös berendezések). Felügyeljék a 6 év alatti kisgyermekeket, amikor kézfertőtlenítőt használnak, hogy megakadályozzák az alkohol lenyelését vagy a szemmel való érintkezést.
    • Fontolják meg a kézhigiéniai infrastruktúrához és kellékekhez való hozzáférés növelését, például mosogatókat, hordozható kézmosó állomásokat és kézfertőtlenítő adagolókat. Ha kézhigiénés eszközök és kellékek állnak rendelkezésre, a diákok és az alkalmazottak jobban be tudják tenni a kézhigiéniát a rutinjuk részévé.
    • Helyezzenek vizuális jelzéseket, például kézmosási plakátokat, matricákat és egyéb anyagokat jól látható helyekre az iskolában, például a mosdókban és az öltözőkben, az osztálytermi mosogatókban vagy a kávézókonyhákban.

    A CDC azt javasolja, hogy szappannal és vízzel mossanak kezet, mert a kézmosás csökkenti a kórokozók és vegyszerek minden típusának mennyiségét a kézen. Ha azonban nem áll rendelkezésre szappan és víz, a legalább 60%-os alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata segíthet az iskola dolgozóinak és a diákoknak elkerülni, hogy megbetegedjenek, és elkerüljék a kórokozók átterjedését másokra.

    A kézfertőtlenítők sok esetben gyorsan csökkenthetik a kézen lévő baktériumok számát. Azonban, a kézfertőtlenítők sem távolítanak el minden típusú kórokozót, beleértve a hasmenést okozó kórokozókat. Mindig moss kezet szappannal és vízzel WC-használat után, szemétkezelés után, és ha a kezek láthatóan piszkosak.

    Előfordulhat, hogy a kézfertőtlenítők nem olyan hatékonyak, ha a kezek láthatóan piszkosak vagy zsírosak. A kezek gyakran piszkosak vagy zsírosak olyan tevékenységek után, mint például evés vagy kinti játék. Előfordulhat, hogy a kézfertőtlenítők nem távolítják el a káros vegyszereket, például a peszticideket és a nehézfémeket a kezedről.

    A kézfertőtlenítőket gyermekektől távol, gyermekek elől elzárva kell tárolni, és 6 év alatti gyermekeknél felnőtt felügyelete mellett kell használni. Néhány falatnál több alkohol alapú kézfertőtlenítő lenyelése alkoholmérgezést okozhat. Valójában 2019-ről 2020-ra 36%-kal nőtt az Egyesült Államok mérgezési központjainak alkohol alapú kézfertőtlenítők miatti hívása.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!