A legtöbb otthoni vízszűrőt nem arra tervezték, hogy eltávolítsa a baktériumokat a vízből. Általában szénszűrőt használnak a szennyeződések, például ólom eltávolítására vagy a víz ízének javítására. A biofilmekben élő baktériumok szaporodhatnak és szaporodhatnak ezekben az eszközökben, ha nincsenek megfelelően karbantartva és a gyártó utasításai szerint cserélve.
A vízszűrők gyakori típusai a következők:
- Kancsó és munkalap szűrők
- Hűtőszekrény és jégkészítő szűrők
- Mosogató szűrők
- Zuhanyfej és csapszűrők
Léteznek olyan vízszűrők is, amelyek arra a pontra vannak felszerelve, ahol a víz belép otthonodba, így minden csapból és zuhanyfejből kifolyó víz megszűrődik. Néhány teljes otthoni vízszűrő rendszer eltávolítja a vízkezelő vegyszereket, például a klórt. Ha úgy döntesz, hogy vízszűrőt szeretnél, a megfelelő kiválasztásának első fontos lépése, hogy tudd, mire van szükséged a vízszűrőtől.
A legyengült immunrendszerű embereknek konzultálniuk kell egészségügyi szolgáltatóikkal, valamint egy vízfertőtlenítő szakemberrel, hogy megfontolják-e egy speciális, teljes otthoni vízszűrő rendszer telepítését.
A kórokozók megélhetnek a párásítókban, hacsak nem ürítik ki naponta az összes vizet, rendszeresen tisztítják meg, és tisztítás után hagyják levegőn megszáradni. Ezek a kórokozók a párásító által létrehozott párán keresztül terjedhetnek, amikor bekapcsolod.
Kövesd a gyártó utasításait a párásító tisztítására, fertőtlenítésére és szárítására vonatkozóan, hogy megakadályozd a baktériumok növekedését és terjedését. Fontold meg desztillált vagy korábban forralt (és lehűtött) víz vagy klóros fehérítővel fertőtlenített víz használatát hordozható párásítókban.
Mindig kövesd a gyártó utasításait, amikor neti edényeket vagy öblítőket használsz és tisztítasz. A melléküregek öblítésére csak desztillált, előzetesen felforralt vagy szűrt vizet használj (olyan szűrővel, amely a közönséges baktériumok eltávolítására szolgál).
Tisztítsd meg a zuhanyfejeket és a csapszellőztetőket (a csapba csavarozott háló, amely elősegíti a víz áramlását), amikor látható a felhalmozódás, hogy megakadályozd a baktériumok elszaporodását a csapban. Ehhez el kell távolítanod a zuhanyfejet és a tömlőt, és áztatnod kell egy oldatot (például fehér ecetet), hogy eltávolítsd a lerakódásokat. A tisztításhoz kövesd a gyártó utasításait.
Állítsd be a vízmelegítő hőmérsékletét. Ha otthonod vízmelegítőjének hőmérsékletét megfelelő szinten tartod, csökkentheted egyes baktériumok (például a Legionella) elszaporodását . Az 54-60 °C-os melegebb víz számos káros baktériumot elpusztíthat, de növeli a forrázás kockázatát is. Ha a vízmelegítőt 49°C fölé állítod, ügyelj arra, hogy fokozottan ügyelj a hideg és a meleg víz összekeverésére (termosztatikus szelepek segítségével) a csapnál vagy a zuhanynál, hogy elkerüld a leforrázást. Ez különösen fontos, ha kisgyermekek, idősebb felnőttek vagy más olyan személyek élnek otthonodban, akiknél fokozott a forrázás kockázata. Kérdezd meg egészségügyi szakembered a Legionella fertőzés kockázatáról, hogy meghatározd a legjobb lépést.
A vízmelegítő rendszeres átöblítése meghosszabbíthatja annak élettartamát, és ezt a legtöbb gyártó javasolja. Ha úgy döntesz, hogy átöblíted a vízmelegítőt, feltétlenül kövesd a gyártó utasításait, vagy bízd szakemberre a munkát. Sok gyártó javasolja a vízmelegítő öblítését:
- Évente
- Mielőtt az új otthonod költöznél
- Vízszerelési munkák után
- Ha a víz elszíneződött