2024. március 29. péntek
More

    Rövid, intenzív terhelések válthatják fel a hosszabb edzéseket

    Kifogyhatnak kifogásaikból azok, akik időhiányra hivatkozva nem edzették testüket, mert szakértők szerint a rövid, intenzív terhelések sorozata még hatékonyabb is, mint a hagyományos tréningek.

    Eredetileg sportolók számára fejlesztették ki a szakaszosan intenzív terhelést jelentő módszert, amelyről Jan Helgerud, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem (NTNU) szakértője megállapította, hogy az átlagemberek számára is alkalmazható testedzési formát jelent.

    A kutató szerint a jelenleg ajánlott heti két és fél órás testmozgás időtartama jelentősen csökkenthető intenzív, egymást követően többször ismételt edzésekkel. A sorozatban négyszeri ismétlésre ajánl a szakember négy négy perces erős terhelést, amelyek közé három-három perces regenerálódási időt lehet beiktatni. Az eddigi tesztek főként futásra, kerékpározásra vonatkoztak, de evezéssel, úszással is jól működik a módszer.

    Helgerud szerint nem attól kell tartani, hogy az intenzív edzés túl sok lehet egyes embereknek. „Engem sokkal jobban aggaszt, hogy az emberek egyáltalán nem edzenek. Az inaktivitás az, amely megöl bennünket” – tette hozzá.

    Felmérések eredménye szerint a rendszeres szakaszos tréning jelentősen növelte az emberek állóképességét, javította oxigén-felhasználásukat és erejüket. Még az idősekkel és szívbetegekkel végzett tanulmányok is úgy találták, hogy a szakaszos tréning alkalmazása után javult oxigén-felhasználásuk és kondíciójuk.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!