2024. április 23. kedd
More

    A terhesség alatti pajzsmirigybetegség nagy hatással van a magzati fejlődésre

    Az anyai pajzsmirigy helyes működése elengedhetetlen a magzat normális fejlődéséhez. A terhesség első trimeszterében a magzat csak a szükséges pajzsmirigyhormonokat kapja meg az anyától, majd elkezdi termelni a sajátját. Az anya pajzsmirigy alul- vagy túlműködése veszélyes lehet a gyermekre.


    Ajánló   Van-e hatása a pajzsmirigy alulműködésének a terhességre?

    Túlműködés

    A szervezet immunrendszerének meghibásodása Graves-Basedow-kórt okozhat. Ebben az esetben pajzsmirigy elleni antitestek termelődnek, amelyek serkentik a pajzsmirigy működését. Az ilyen állapotú nőknek tanácsos kerülniük a terhességet a kezelés alatt, mivel a koraszülés, a vetélés és az anyai szövődmények esélye gyakoribb lehet. Ezek közé tartozik a magas vérnyomás, a terhesség alatti eklampszia, a placenta leválás és a szívproblémák.

    A szövődmények előfordulása a kezelt anyai hyperthyreosisban kétszeresére, a kezeletlen esetekben pedig 9-szeresére nő.

    Az újszülötteknél a pajzsmirigy túlműködésének tünetei (túlműködő szív, golyva, szemtünetek) is megjelenhetnek a betegség során. Az antitestek átjutnak a placentán, az anyaméhben a baba is megkapja a gyógyszert az anyával, mert az átjut a méhlepényen is, így az anya kezelésével hatékonyan lehet kezelni a baba pajzsmirigy-működési zavarát is.

    A szülés után azonban a gyógyszerek általában korábban ürülnek ki, mint a pajzsmirigyműködést serkentő antitestek, így a pajzsmirigy-túlműködés tünetei néha a születés után 4-6 nappal jelentkeznek. Az ilyen csecsemőknek a születés után gyógyszert kell kapniuk. A pajzsmirigyhormon-termelést gátló propiltiouracilt tartalmazó gyógyszereket általában terhesség alatt alkalmazzák, és szoptatás alatt nem javasoltak.

    A göbös golyvát terhesség alatt rendszeresen ellenőrizni és szükség esetén kezelni kell. Rosszindulatú folyamat beigazolódása esetén a szükséges műtét biztonságosan elvégezhető a második trimeszterben vagy halasztható a szülésig.

    Ajánló   A pajzsmirigy túlműködése

    Alulműködés

    Kezeletlen anyai hypothyreosisban szenvedő betegeknél ritka a terhesség, de még enyhe tünetmentes esetekben is csökken a terhesség esélye. Sok újbóli vetélés hátterében a pajzsmirigy alulműködése áll. Jó hormon ellátottság hiányában a magzat idegrendszere károsodik, alacsony születési súly, vetélés, méhlepény leválás esélye áll fenn. Az anyának azt tanácsolhatják, hogy halassza el a szülést mindaddig, amíg a rendellenesség kezelését meg nem határozták, és a hormonszintek normalizálódnak.

    Ha a várandós nőnek korábban már ismert a pajzsmirigy alulműködése, és a megfelelő gyógyszeradaggal módosították, akkor a terhességnek nem lesz akadálya. Ebben az esetben a gyógyszerszükséglet általában 50%-kal nő az első trimeszterben, ezért kezelőorvosod megemelheti a szokásos adagot, hogy elősegítse a baba normális fejlődését.

    A baba teste kb. A 16. hétig nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, ezért ebben az időszakban az anyai hormonok fontos szerepet töltenek be. Ezt követően azonban a baba is elég hormont termel, így az anya hormonszintjének esetleges változása már nem jelent közvetlen veszélyt rá. Fontos, hogy ez a két pajzsmirigyhormon (fT3 és fT4) fontos a baba szervezetének, így normál értékeik mellett nem okoz gondot, ha esetleg emelkedett a TSH szint (látens pajzsmirigy alulműködés).

    A terhesség alatt 6-8 hetente ellenőrizni kell a pajzsmirigyhormon szintjét.

    Ajánló   Ezt érdemes tudni a pajzsmirigy alulműködésről!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!