2024. május 8. szerda
More

    Rekreációs vízi betegségek

    A rekreációs vízi betegségek olyan betegségek, amelyeket az emberek elkaphatnak abból a vízből, amelyben úsznak és játszanak – például úszómedencék, pezsgőfürdők, fürdők, vízi játszóterek vagy óceánok, tavak és folyók –, ha a víz baktériumokkal szennyezett.

    Melyek a leggyakoribb tünetek?

    A rekreációs vízi betegségek által okozott leggyakoribb tünetek a hasmenés, a bőrkiütések, a fülfájdalom, a köhögés, valamint a szemfájdalom.

    Hogyan terjednek a rekreációs vízi betegségek?

    Rekreációs vízi betegségeket kaphatsz, ha lenyeled, érintkezel vele, vagy belélegzed a baktériumokkal szennyezett víz páráját vagy aeroszolját. A vízben lévő vagy a vízből elpárolgó és a levegőben gázzá alakuló vegyszerekkel érintkezve is megkaphatod őket.

    A hasmenés a leggyakoribb rekreációs vízi betegség. Azok az emberek, akik már megbetegedtek hasmenéssel, átterjeszthetik másokra is, amikor rekreációs vízbe kerülnek. Az emberek testén egy adott időpontban általában körülbelül 0,14 gramm ürülék van (hasonlóan néhány homokszemhez). Amikor egy hasmenéses beteg a vízbe kerül, a testén lévő kis mennyiségű ürülék bemosódhat a körülötte lévő vízbe, és kórokozókkal fertőzheti meg. Ha valaki más lenyeli a szennyezett vizet, megfertőződhet.

    Más rekreációs vízi betegségeket – például bőr- , fül- , légúti- , szem- és egyéb fertőzéseket – a vízben és a talajban természetesen élő baktériumok okozhatnak. Ha a medencékben, pezsgőfürdőkben és vízi játszótereken a baktériumok elpusztítására használt vegyszereket (klór vagy bróm) nem tartják megfelelő szinten, ezek a baktériumok elszaporodhatnak, és megbetegíthetik az úszókat.

    Kik a leginkább veszélyeztetettek?

    A gyermekek, terhes nők és azok az emberek, akiknek egészségügyi problémái vannak, vagy olyan gyógyszereket szednek, amelyek csökkentik szervezetük képességét a baktériumok és betegségek elleni küzdelemre – például azok, akiknek az immunrendszere rák, szervátültetés vagy HIV miatt legyengült – vannak leginkább kitéve a veszélynek. A legyengült immunrendszerű embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a rekreációs víz Cryptosporidiummal (vagy röviden Cryptoval) szennyezett lehet. A kriptográfia életveszélyes tüneteket okozhat legyengült immunrendszerű embereknél. A legyengült immunrendszerű embereknek konzultálniuk kell egészségügyi szolgáltatójukkal, mielőtt vízi szabadidős tevékenységekben, például úszásban vesznek részt.

    Hogyan védhetik meg magukat és másokat az úszók a rekreációs vízi betegségektől?

    A rekreációs vízi betegségek terjedésének legjobb módja, ha a baktériumokat elsősorban távol tartjuk a vízből. Ez azt jelenti, hogy ha te vagy gyermeked hasmenésesek voltatok az elmúlt két hétben, ne tartózkodjatok a vízben.

    Hogy megvédd magad a leggyakoribb rekreációs vízi betegségektől:

    • Úszás közben tartsd távol a vizet a szádtól
    • Úszás után szárítsd meg a füled

    Miért fontos a fertőtlenítés a rekreációs vízi betegségek terjedésének megállításában?

    A klórral vagy brómmal és a pH-val történő fertőtlenítés az első védekezés a rekreációs vízi betegségeket okozó baktériumok ellen a medencékben, pezsgőfürdőkben, fürdőkben és vízi játszótereken. Az ajánlott szinten a klór vagy bróm perceken belül elpusztítja a vízben lévő baktériumok többségét (egyes kórokozók, mint például a Crypto, napokig élhetnek a megfelelően kezelt vízben).

    Egy CDC-tanulmány azonban megállapította, hogy a nyilvános medencék, pezsgőfürdők, fürdők és vízi játszóterek (például szállodák/motelek és víziparkok) rutinszerű ellenőrzéseinek több mint 10%-a azonnali bezáráshoz vezetett súlyos jogsértések, például nem megfelelő klór miatt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!