2024. május 2. csütörtök
More

    Egy jó társ aranyat ér az edzőteremben is

    Egy jó edzőtárs nem csak az edzésmunkát könnyíti meg, de kitartásra is ösztönöz, ráadásul az ember így nehezebben talál kibúvókat a rendszeres testmozgás alól – állítják a szakemberek.

    „Sokan nem feltétlenül a társaság miatt járnak el tornázni, de a társaság segíthet abban, hogy ne adják fel az edzést” – fogalmazott Kerri O’Brien, a sportszereket gyártó Life Fitness vállalat munkatársa. Mint megjegyezte: ha az embernek vannak edzőpartnerei, sokkal nehezebb lemorzsolódnia, legyen szó akár a súlyfelesleg leküzdéséről, vagy a maratonra való felkészülésről. A közös cél erősíti a kapcsolatot, és megfordítva: a kapcsolat hozzásegít a cél eléréséhez.

    A Life Fitness egy amerikai felmérés során ezer rendszeresen sportoló felnőttet kérdezett meg az edzési szokásairól. A válaszokból kiderült, hogy a nők 27 százaléka szívesebben edz egy barátjával.

    „Ahogy minden új szokás esetében, ha megvan a lehetőség arra, hogy az ember megossza a véleményét valakivel és vele közös döntéseket hozzon, nagyobb valószínűséggel tart ki a dolog mellett” – mondta O’Brien.

    A lényeg a felelősségben és a megbízhatóságban rejlik – mutatott rá Jessica Matthews, az American Council on Exercise (ACE) munkatársa. Ő az edzés egyik legnagyobb gátját a motiváció hiányában látta. „Ha az ember tudja, hogy valaki vár rá, az arra késztetheti, hogy akkor is sportoljon, amikor csak úgy, egyedül nem tette volna” – magyarázta Matthews.

    Szerinte egy fitneszcsoportban jó edzőpartnereket lehet találni. „Az egy csoportba járó nők később, az órákon kívül, gyakran alkotnak edzőpárokat. A konditeremben gyúró férfiak pedig összemérik az izmaikat, az alakjukat, és pozitív visszajelzésekkel bátorítják egymást”.

    Nincs jobb módszer a kitűzött célok elérésére, mint egy jó edzőtárs – állította Adam David, egy manhattani jóga stúdió tulajdonosa is. A veterán jógamester szerint a magánórákat választó emberek jóval hamarabb panaszkodnak fáradtságra. „Egy csoport esetében ilyen nem történik, mert a társaság nem tűri meg a lajhárokat” – mondta.

    O’Brien azt tanácsolta a kezdőknek, hogy azonos képességekkel és célokkal rendelkező edzőtársat válasszanak maguk mellé. Arra is figyelmeztetett, hogy az edzőtársi kapcsolat is folyamatos odafigyelésre és ápolásra szorul. „A közös edzésnek megerősítenie kell a kapcsolatot és nem feszültté tenni azt. Tisztázni kell a közös célokat, és ha időközben az egyik partner változtatni akar, azt is meg kell beszélni” – hangsúlyozta.

    Az edzőtárs-program persze nem mindenki számára megfelelő. A szakértők egyetértenek abban, hogy a magányos farkasok esetében az edzőteremben töltött idő csakis a magánszférába tartozik.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!