2022. május 16. hétfő
More

  Jó az áfonya az UTI megelőzésére?

  Talán hallottál már arról, hogy az áfonya segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket (UTI). De vajon ezek a bogyók valóban olyan gyógyhatásúak, mint amennyire fanyarak és ízletesek? Az ezzel kapcsolatos kutatások nem teljesen egyértelműek. Egyes tanulmányok azt találták, hogy az áfonyalé ivása vagy az áfonyatabletták alkalmazása megelőzheti a húgyúti fertőzéseket, különösen azoknál a nőknél, akiknél fennáll ezeknek a fertőzéseknek a kockázata. De mások nem jutottak erre a következtetésre Úgy tűnik, az áfonya nem mindenkinél működik, és nem kezeli a már meglévő húgyúti fertőzéseket.

  Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Kollégium szerint a cukrozatlan áfonyalé és áfonya- kiegészítők csökkenthetik a húgyúti fertőzések valószínűségét, de még nem világos, hogy mennyit és mennyi ideig kell szedned.

  Hogyan működhet?

  A tudósok korábban azt hitték, hogy az áfonya úgy véd a húgyúti fertőzések ellen, hogy savasabbá teszi a vizeletet, ami kevésbé barátságos az olyan baktériumokkal, mint az Escherichia coli ( E. coli ), amelyek általában hibásak ebben. Most azonban a kutatók egy másik elmélettel rendelkeznek: az áfonya megnehezíti a fertőzést okozó baktériumok megtapadását a húgyúti falakon.

  Lehetséges, hogy az áfonyában lévő tápanyagok megváltoztatják a baktériumokat, így azok nem tudnak a húgyutakhoz tapadni. Vagy az is lehet, hogy az áfonya csúszós bevonatot hoz létre a húgyúti falakon, ami megnehezíti az E. coli megfelelő tapadását.

  Tartsd észben

  A savtartalma miatt az áfonyát egyesek nehezen tudják megenni. Az áfonyalé nagy mennyiségű oxalátnak nevezett sókat tartalmaz, amelyek növelhetik a vesekövek kialakulását, különösen akkor, ha már hajlamos vagy az ilyen típusú kövekre. Ha szereted az áfonyalevet, és nem zavarja a gyomrodat, nem befolyásolja más állapotod vagy a gyógyszereidet, akkor ez egy lehetőség. Ha úgy döntesz, hogy étrend-kiegészítőket szedsz, jobb, ha először beszélsz orvosoddal.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!