2022. szeptember 28. szerda
More

  Szeméremtetvek

  Ráktetveknek vagy „rákoknak” is nevezik, a szeméremtetvek olyan parazita rovarok, amelyek elsősorban az emberek szeméremtestében vagy nemi szervében találhatók. A szeméremtetű fertőzés világszerte megtalálható, és minden rasszban, etnikai csoportban és a társadalom szintjén előfordul.

  Hogyan néznek ki a szeméremtetvek?

  A szeméremtetűnek három formája van: tojás (más néven selyem), nimfa és kifejlett.

  Tojás: A nittek tetűtojások. Lehet, hogy nehezen láthatóak, és szilárdan rögzítve vannak a szőrszálhoz. Oválisak és általában sárgától fehérig terjednek. A szeméremtetvek körülbelül 6-10 napot vesznek igénybe, hogy kikeljenek.

  Nimfa: A nimfa egy éretlen tetű, amely a nitából (tojásból) kel ki. A nimfa úgy néz ki, mint egy felnőtt szeméremtetű, de kisebb. A szeméremtetű nimfák a kikelés után körülbelül 2-3 hétig érnek szaporodásra képes felnőtté. Az élethez a nimfának vérrel kell táplálkoznia.

  Felnőtt: A felnőtt szeméremtetű erős nagyítón keresztül nézve egy miniatűr rákra hasonlít. A szeméremtetveknek hat lába van; két mellső lábuk nagyon nagy, és úgy néz ki, mint egy rák csipesz karmai. Így kapták a „rákok” becenevet. A szeméremtetvek sárgásbarna vagy szürkésfehér színűek. A nőstények tojnak, és általában nagyobbak, mint a hímek. Az élethez a tetveknek vérrel kell táplálkozniuk. Ha a tetű leesik az emberről, 1-2 napon belül elpusztul.

  Hol találhatók a szeméremtetvek?

  A szeméremtetvek általában a nemi szervek területén, a szeméremszőrzeten találhatók; de alkalmanként más durva testszőrzeten is előfordulhatnak, például a lábon, a hónaljban, a bajuszban, a szakállban, a szemöldökben vagy a szempillákon. A gyermekek szemöldökén vagy szempilláján megjelenő szeméremtetvek szexuális expozíció vagy visszaélés jelei lehetnek. A fejen található tetvek általában fejtetvek, nem szeméremtetvek.

  Az állatok nem kapnak el és nem terjesztenek szeméremtetveket.

  Mik a szeméremtetvek jelei és tünetei?

  A szeméremtetvek jelei és tünetei közé tartozik:

  • Viszketés a nemi szervek területén
  • Látható nittek (tetűtojások) vagy mászó tetvek

  Hogyan kaptam szeméremtetűt?

  A szeméremtetvek általában szexuális érintkezés útján terjednek, és leggyakrabban felnőtteknél fordulnak elő. A gyermekeknél talált szeméremtetvek szexuális kitettség vagy visszaélés jelei lehetnek. Alkalmanként a szeméremtetvek fertőzött személy által használt személyes érintkezéssel vagy olyan cikkekkel, mint például ruházattal, ágyneművel vagy törölközővel való érintkezés útján terjedhetnek. Általános tévhit, hogy a szeméremtetvek könnyen terjednek a WC-ülőkén ülve. Ez rendkívül ritka lenne, mert a tetvek nem élhetnek sokáig távol a meleg emberi testtől, és nincs olyan lábuk, hogy sima felületeken, például vécéülőkén kapaszkodjanak vagy járjanak.

  A szeméremtetvekkel fertőzött személyeket meg kell vizsgálni egyéb nemi úton terjedő betegségek jelenléte miatt.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!