2024. április 27. szombat
More

    A rüh terjedése és kezelése

    Rühet kaphatok a kedvencemtől?

    Nem. Az állatok nem terjesztik az emberi rühöt. A háziállatokat másfajta rühes atka fertőzheti meg, amely nem él túl és nem szaporodik emberen, de „rühösséget” okoz az állatokban. Ha egy „rühös” állat szorosan érintkezik egy személlyel, az állati atka a személy bőre alá kerülhet, és átmeneti viszketést és bőrirritációt okozhat. Az állati atka azonban nem képes az emberen szaporodni, és néhány napon belül magától elpusztul. Bár az embert nem kell kezelni, az állatot kezelni kell, mert az atkák továbbra is behatolhatnak a személy bőrébe, és tüneteket okozhatnak mindaddig, amíg az állatot sikeresen nem kezelik.

    Terjedhet-e a rüh nyilvános uszodában való úszással?

    A rüh akkor terjed, ha hosszan tartó bőrrel érintkezik egy rühben szenvedő személlyel. A rüh néha olyan tárgyakkal való érintkezés útján is terjedhet, mint a ruha, ágynemű vagy törölköző, amelyet egy rühes személy használt.

    Nagyon valószínűtlen, hogy a rüh átterjedjen a víz által egy uszodában. A kérges rühes ember kivételével csak körülbelül 10-15 rühes atka van jelen egy fertőzött személyen; rendkívül valószínűtlen, hogy a nedves bőr alól előkerülne.

    Bár nem gyakori, a rüh átterjedhet olyan törülközővel vagy ruhadarabbal, amelyet egy rühes személy használt.

    Hogyan távolíthatom el a rühes atkákat a házamról vagy a szőnyegemről, ruhámból?

    A rühös atkák nem élnek túl 2-3 napnál tovább az emberi bőrtől távol. A rühös személy által használt tárgyak, például ágynemű, ruházat és törölközők fertőtleníthetők forró vízben történő gépi mosással és meleg ciklussal történő szárítással vagy vegytisztítással. A nem mosható vagy vegytisztítású ruhadarabok fertőtleníthetők, ha legalább 72 órára eltávolítják a testtel érintkező tárgyakat.

    Mivel a kérges rühben szenvedők nagyon fertőzőnek számítanak, a bútorok és szőnyegek gondos felporszívózása javasolt az ilyen személyek által használt helyiségekben.

    A lakóterületek fertőtlenítése szükségtelen.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!