2022. október 1. szombat
More

  Új gyógymód elhízott gyerekeknek

  A kóros mértékű elhízottság járványszerűen terjed a gyerekek körében. Amikor egy gyerek már annyira elhízik, hogy semmilyen diéta, testmozgás és gyógyszer nem segít, akkor már csupán egy sebészeti beavatkozás segíthet, csakúgy, mint a felnőtteknél. Ez esetben is csak akkor, ha a beteg önmaga is tesz az ügy érdekében – szögezi le a lipcsei egyetemi klinika gyereksebésze, Oliver Muensterer a Kinder- und Jugendmedizin című német szaklapban.

  A sebész gyerekek és fiatalok esetében egyrészt a gyomorkötést alkalmazza szívesen, amely egyszerűen korlátozza a bevitt étel mennyiségét, és szükség szerint szűkíthető. A másik módszer pedig egy bél-bypass. Ennél a beavatkozásnál a vékonybelet a műtéti úton lekicsinyített gyomorhoz csatlakoztatják, így az emésztésből kimaradnak azok a bélszakaszok, amelyekben a tápanyagok zöme felszívódik. A szélsőségesen elhízott gyerekeknél azonban az altatás kockázata jelentősen megnő, ezért először egy ballont fújnak fel a gyomorban, csökkentve annak űrtartalmát. Ezáltal a testsúly csökkenthető a műtéthez szükséges értékre.

  A sebészeti beavatkozás után szinte minden gyermek testtömegindexe, tehát az elhízottság mértéke jelentősen csökken. Kétharmaduk az addigi kísérő betegségektől (cukorbetegség, magas vérnyomás) is megszabadul. A gyerekek csaknem ötödénél viszont szövődmények jelentkeznek, például csomók alakulnak ki a fogyás után visszamaradó bőrredőkben.

  Hosszú távon számolni kell a fehérje, a vitaminok és a nyomelemek hiányával, hiszen ezek nem tudnak felszívódni. Ennek következményeként vérszegénység, hajhullás, ödéma vagy akár idegkárosodás is kialakulhat. Minden hetedik gyermek pedig nem szedi megbízhatóan a kiegészítő készítményeket, amelyek ellensúlyozni hivatottak a hiányos táplálkozást.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!