2024. április 16. kedd
More

    Egészségvédő takarítás

    Nemcsak otthonaink lesznek tisztábbak, de mentális egészségünk is javul egy-egy izzasztó házimunka elvégzésétől.

    Hetente csupán húsz percnyi kitartó testmozgás – legyen az akár takarítás vagy futás – jó hatással van a depresszió leküzdésére. Minél rendszeresebb és energikusabb ez a tevékenység annál nagyobb a hatása – állítják brit kutatók a The British Journal of Sport Medicine című szaklapban közölt tanulmányukban.

    Egy Skóciában végzett másik tanulmány, amelyet ugyanez a szaklap közöl, azt mutatta ki, hogy a középkorúak és idős emberek az intenzív mozgással késleltethetik az öregedési folyamatot.

    A Londoni Egyetem (UCL) kutatói húszezer ember heti testmozgásáról és szellemi állapotáról készítettek felmérést.

    Minél aktívabb volt az illető, annál kevésbé panaszkodott stresszes vagy izgatott állapotra. Heti egyszeri sportolás 33 százalékkal, a házimunka és a séta 20 százalékkal csökkentette az ilyen állapot kockázatát. (A portörlést és a buszmegállóba való sétát nem vették figyelembe a felmérésnél.) A testmozgást viszont legalább 20 percig kellett végezni szinte kifulladásig.

    A szakemberek egyik feltételezése szerint a kitartó, fárasztó mozgás csökkenti a depresszió bizonyos biológiai kockázati tényezőit, mint a glükózintolerancia (a cukorbetegség előszobája), a gyulladás vagy az érrendszeri problémák. A kutatók ugyanakkor elismerték, hogy nem tudták megfejteni e viszony természetét. Arra azonban rámutattak, hogy a mentális egészségi problémákkal küzdők valószínűleg kevesebb testmozgást végeznek.

    „Sok tanulmány sugallja azt, hogy a testmozgás jótékony hatással van a mentális egészségre, most először voltunk azonban képesek arra, hogy megállapítsuk, milyen idejű és intenzitású legyen ez a mozgás” – idézte a BBC brit közszolgálati műsorszóró honlapja Mark Hamert, a UCL munkatársát.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!