2022. december 7. szerda
More

  Egészségvédő takarítás

  Nemcsak otthonaink lesznek tisztábbak, de mentális egészségünk is javul egy-egy izzasztó házimunka elvégzésétől.

  Hetente csupán húsz percnyi kitartó testmozgás – legyen az akár takarítás vagy futás – jó hatással van a depresszió leküzdésére. Minél rendszeresebb és energikusabb ez a tevékenység annál nagyobb a hatása – állítják brit kutatók a The British Journal of Sport Medicine című szaklapban közölt tanulmányukban.

  Egy Skóciában végzett másik tanulmány, amelyet ugyanez a szaklap közöl, azt mutatta ki, hogy a középkorúak és idős emberek az intenzív mozgással késleltethetik az öregedési folyamatot.

  A Londoni Egyetem (UCL) kutatói húszezer ember heti testmozgásáról és szellemi állapotáról készítettek felmérést.

  Minél aktívabb volt az illető, annál kevésbé panaszkodott stresszes vagy izgatott állapotra. Heti egyszeri sportolás 33 százalékkal, a házimunka és a séta 20 százalékkal csökkentette az ilyen állapot kockázatát. (A portörlést és a buszmegállóba való sétát nem vették figyelembe a felmérésnél.) A testmozgást viszont legalább 20 percig kellett végezni szinte kifulladásig.

  A szakemberek egyik feltételezése szerint a kitartó, fárasztó mozgás csökkenti a depresszió bizonyos biológiai kockázati tényezőit, mint a glükózintolerancia (a cukorbetegség előszobája), a gyulladás vagy az érrendszeri problémák. A kutatók ugyanakkor elismerték, hogy nem tudták megfejteni e viszony természetét. Arra azonban rámutattak, hogy a mentális egészségi problémákkal küzdők valószínűleg kevesebb testmozgást végeznek.

  “Sok tanulmány sugallja azt, hogy a testmozgás jótékony hatással van a mentális egészségre, most először voltunk azonban képesek arra, hogy megállapítsuk, milyen idejű és intenzitású legyen ez a mozgás” – idézte a BBC brit közszolgálati műsorszóró honlapja Mark Hamert, a UCL munkatársát.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!