2023. február 5. vasárnap
More

  Koronavírus: az emlékeztető oltás fontossága!

  Idén augusztusban először fordult elő az Egyesült Államokban, hogy a COVID-19-ben elhunytak többsége oltott volt – írta a WebMD a Kaiser Family Foundation nevű amerikai nonprofit szervezet elemzésére hivatkozva. Ebből kiderül, hogy míg januárban és februárban a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak 42 százaléka volt oltott, addig a nyár utolsó hónapjára ez az arány már 58 százalékra ugrott fel. 

  “Már nem mondhatjuk, hogy ez az oltatlanok világjárványa” – nyilatkozta a Washington Postnak az elemzést végző Cynthia Cox, a Kaiser Family Foundation alelnöke. Hozzátette: ez viszont nem jelenti azt, hogy nem éri meg felvenni a védőoltást. A kutatási eredmények ugyanis továbbra is azt igazolják, hogy a védőoltást kapók és az emlékeztető oltáson átesettek esetében alacsonyabb a halálozás kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem részesültek védőoltásban.

  Kézenfekvő okok állnak a háttérben

  Abban, hogy az oltottak közül egyre többen halnak meg, Cox szerint alapvetően három tényező játszik szerepet. Egyrészt az Egyesült Államok lakosságának nagy része – az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint 267 millió ember  – teljesen oltott. Másrészt az életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartozók nagyobb valószínűséggel oltatják be magukat, és kérik az emlékeztető dózist. Azok viszont az idő múlásával és a SARS-CoV-2 vírus folyamatos mutálódása miatt – amellyel a kórokozó igyekszik kikerülni az ellene kialakult immunvédelmet – veszítenek hatékonyságukból.

  Az idős, oltatlan emberek hatszor nagyobb valószínűséggel halnak meg COVID-19 okozta megbetegedésben, mint azok, akik megkapták az alapimmunitást kialakító oltássorozatot- írta a Washington Post. A túlélési arány az emlékeztető oltásoknak köszönhetően az idősebbek körében tovább javul. A CDC adatai szerint az ötévesnél idősebb lakosok 12 százaléka kapott emlékeztető oltást Amerikában.

  Kevesen úszták meg a fertőzést

  A Harvard és a Yale Egyetem kutatócsoportjának új tanulmánya szerint az Egyesült Államokban élők 94 százaléka legalább egyszer már átesett a koronavírus-fertőzésen. Ennek ellenére az omikron variáns alváltozatainak fertőzőképessége miatt az emberek oltási státusztól függetlenül továbbra is fogékonyak arra, hogy elkapják a vírust.

  Forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!