2022. július 6. szerda
More

  A nyirok-filariasis kezelése

  Jelenleg a parazitával fertőzött betegek

  A dietil-karbamazin (DEC) a választott gyógyszer az Egyesült Államokban. A gyógyszer elpusztítja a mikrofiláriákat és néhány kifejlett férget. A DEC-t világszerte több mint 50 éve használják. Mivel ez a fertőzés ritka az Egyesült Államokban, a gyógyszert az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) már nem hagyta jóvá, és nem értékesíthető az Egyesült Államokban. Az orvosok megkaphatják a gyógyszert a CDC-től, miután megerősítették a pozitív laboratóriumi eredményeket. A CDC lehetőséget ad az orvosoknak a DEC 1 vagy 12 napos kezelése között (6 mg/kg/nap). Az egynapos kezelés általában ugyanolyan hatékony, mint a 12 napos kezelés. A DEC általában jól tolerálható. A mellékhatások általában korlátozottak, és a vérben lévő mikrofiláriák számától függenek. A leggyakoribb mellékhatások a szédülés, hányinger, láz, fejfájás vagy izom- vagy ízületi fájdalom.

  A DEC nem adható olyan betegeknek, akiknek esetleg onchocerciasisuk is lehet, mivel a DEC ronthatja az onchocerciás szembetegséget. Loiasisban szenvedő betegeknél a DEC súlyos mellékhatásokat okozhat, beleértve az encephalopathiát és a halált is. A mellékhatások kockázata és súlyossága a Loa loa mikrofilariális denzitással függ össze.

  Olyan körülmények között, ahol onchoceriasis jelen van, az ivermektin a választott gyógyszer az LF kezelésére.

  Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a felnőtt férgek elpusztítják a doxiciklin-kezelést (200 mg/nap 4-6 héten keresztül).

  Klinikai tünetekkel rendelkező betegek

  A nyiroködémában és elefántiázisban szenvedőknek valószínűleg nem lesz haszna a DEC-kezelésből, mivel a legtöbb nyiroködémában szenvedő ember nem fertőződik meg aktívan a filariális parazitával.

  A nyiroködéma súlyosbodásának megelőzése érdekében a betegeknek kérniük kell orvosuktól, hogy küldjenek beutalót nyiroködéma terapeutához, hogy tájékozódhassanak néhány alapvető ápolási elvről, mint például a higiénia, a magasság, a gyakorlatok, a bőr- és sebkezelés, valamint a megfelelő cipő viselése.

  A hidrokelében szenvedő betegeknél előfordulhat aktív fertőzés jele, de jellemzően nem javul a klinikai állapot a DEC-kezelést követően. A hydrocele kezelése műtét útján történik.

  Vannak olyan bizonyítékok, amelyek arra utalnak, hogy a doxiciklin antibiotikum kúra megakadályozhatja a nyiroködéma súlyosbodását.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!