2024. április 27. szombat
More

    Az idősebb felnőttek szájápolása

    Az Egyesült Államok népszámlálása szerint 2060-ra a 65 éves vagy annál idősebb amerikai felnőttek száma várhatóan eléri a 98 milliót, ami a teljes népesség 24%-a. A legrosszabb szájegészségügyi állapotú idősebb amerikaiak általában azok, akik gazdaságilag hátrányos helyzetűek, nem rendelkeznek biztosítással, és faji és etnikai kisebbségekhez tartoznak. A fogyatékkal élők, otthonra kötöttség vagy intézményesítettség (pl. idősek, akik idősek otthonában élnek) szintén növelik a rossz szájhigiénia kockázatát. Az 50 év feletti, dohányzó felnőttek kisebb valószínűséggel kapnak fogászati ​​ellátást, mint azok, akik nem dohányoznak. Sok idősebb amerikai nem rendelkezik fogászati ​​biztosítással, mert nyugdíjba vonuláskor elvesztették ellátásukat, és a szövetségi Medicare program nem fedezi a rutin fogászati ​​ellátást.

    Az idősebb felnőttek szájhigiénés problémái a következők:

    • Kezeletlen fogszuvasodás. Szinte minden 65 éves vagy annál idősebb felnőttnél (96%) volt lyukas fog; 5-ből 1 kezeletlen fogszuvasodásban szenved.
    • Ínybetegségek. Az idősebb felnőttek nagy százaléka, körülbelül 3-ból 2 (68%) 65 éves vagy idősebb felnőtt ínybetegségben szenved.
    • Fogvesztés. A 65 éves vagy annál idősebb felnőttek közül csaknem minden ötödik elvesztette az összes fogát. A teljes fogvesztés kétszer olyan gyakoribb a 75 éves és idősebb felnőtteknél (26%), mint a 65-74 éveseknél (13%). A hiányzó fogak vagy a fogsor viselése befolyásolhatja a táplálkozást, mivel a fogtalan vagy fogsorral rendelkezők gyakran a puha, könnyen rágható ételeket részesítik előnyben az olyan ételek helyett, mint a friss gyümölcsök és zöldségek.
    • Szájrák. A szájrákot (száj- és garatrák) elsősorban idősebb felnőtteknél diagnosztizálják; A diagnózis felállításának átlagéletkora 62 év.
    • Krónikus betegség. A krónikus betegségekben, például ízületi gyulladásban, cukorbetegségben, szívbetegségben és krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki fogínybetegségek (parodontális betegségek), de kevésbé valószínű, hogy fogászati ​​ellátásban részesülnek, mint az ilyen krónikus betegségekben nem szenvedő felnőtteknél. Ezenkívül a legtöbb idősebb amerikai vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszereket is szed; ezen gyógyszerek közül sok szájszárazságot okozhat. A csökkent nyáláramlás növeli a fogszuvasodás kockázatát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!