2022. szeptember 27. kedd
More

  Egészségügy – A tinédzsereknek felírt gyógyszerek veszélyei

  Egyes betegségcsoportokban feltűnően megugrott a fiatalkorú érintettek száma az Egyesült Államokban, erre a következtetésre is lehet jutni annak alapján, hogy egyes szakorvosok mennyi gyógyszert írnak fel a tizenévesek számára. A kettes típusú diabéteszükre gyógyszert szedő 10-19 éves amerikai lányok száma – 2001 és 2006 között – 167 százalékkal nőtt meg. A pszichotikus zavar és álmatlanság ellen használt szerek fogyasztása pedig mintegy a duplájára nőtt ugyanezen korcsoportnál adott időszakban.

  Több szakember döbbenten áll a növekedési ütem előtt, s inkább a helytelen és káros felírási szokásokban látja a magyarázatot – olvasható az amerikai gyógyszerengedélyezési hatóság (Food and Drug Administration) honlapján.

  A gyógyszerforgalmazók adatait, illetve a felírt szerek fogyását nyomon követő egyik cég, a Medco Health tanulmányában azt az adatsort közölte a hatósággal, hogy míg a 2001-ben kikérdezett lányoknak mindössze 0,1 százaléka szedett cukorbetegség elleni gyógyszert, addig 2006-ban már 0,27 százalék. A 2006-ban fiúk körében mért 0,08 százalékos adat 33 százalékos növekedést jelent a korábbi évek gyógyszerfogyásához képest.

  Az antipszichotikus szerek használata a kiinduló 0,75 százalékos (lányok) illetve 1,2 százalékos (fiúk) állapothoz képest a vizsgált hat évben a duplájára nőtt.

  A tanulmány készítői, valamint az FDA szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy nagy valószínűséggel nem az említett betegségek száma szaporodott meg ennyire, hanem arról a gyakorlatról lehet szó, különösen a mentális problémák esetében, hogy bár a szóban forgó szereket az FDA a felnőtt skizofrénia és bipoláris rendellenesség (mániás depresszió) kezelésére hagyta jóvá, egyre több szakorvos írja fel ezeket a készítményeket viselkedészavaros gyerekek számára.

  A Medco 370 ezer, egészségügyi biztosítással rendelkező fiatal bevonásával készített tanulmányából az is kiderült, hogy 2006 folyamán csaknem kétszeresére nőtt azoknak a tinédzsereknek a száma (a lányoknál 0,44 illetve a fiúknál 0,3 százalékra), akik receptre kapható altatót szedtek.

  Szakértők szerint a tanulmány alapvetően megkérdőjelezi, helyes-e gyerekeknek felírni a felnőttek számára készült gyógyszereket. Úgy vélik, hogy szélesebb körben kellene vizsgálni az amerikai fiatalok mentális és fizikai egészségi problémáit, és az orvosi segítségre szoruló fiatalkorúaknál – első körben mindenképpen – más módszereket kellene alkalmazni, mint a felnőtteknél. Célravezető volna kidolgozni a hatékony tanácsadás módszereit. A hangsúlyt a testmozgás, az étrend, az alvási szokások és a koffeinbevitel anomáliáinak megváltoztatására kellene helyezni – olvasható az FDA honlapján.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!