2024. április 20. szombat
More

    A felnőtt száj egészsége

    A baby boomer generáció az első, ahol az emberek többsége megőrzi természetes fogait egész élete során. Ez nagyrészt a víz fluorozásának és a fluoridos fogkrém előnyeinek köszönhető. A száj egészségét fenyegető veszélyek, beleértve a fogak elvesztését is, azonban egész életen át fennállnak.

    A fogvesztés fő kockázata a fogszuvasodás és az ínybetegség, amely az életkorral fokozódhat a nyáltermelési problémák miatt; a visszahúzódó fogíny, amely a „puhább” gyökérfelszíneket a bomlást okozó baktériumoknak teszi ki; vagy a fogselyemhasználat és a fogmosás nehézségei a rossz látás, kognitív problémák, krónikus betegségek és fizikai korlátok miatt.

    Bár egyre több felnőtt tartja meg fogait, sokan továbbra is kezelésre szorulnak fogászati ​​problémák miatt. Ez az igény még nagyobb egyes faji és etnikai csoportok tagjainál – körülbelül 4-ből 3 spanyol és nem spanyol fekete felnőttnek van kielégítetlen fogászati ​​kezelési igénye, akárcsak a szegény embereknek. Ezek az egyének nagyobb valószínűséggel számolnak be rossz szájhigiénésségről.

    Ezen túlmenően néhány felnőttnek nehézségei lehetnek a fogászati ​​kezeléshez való hozzáférésben, amennyiben nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással vagy fogászati biztosítással.

    A felnőttek szájüregi problémái a következők:

    • Kezeletlen fogszuvasodás. Az Egyesült Államokban 4 felnőttből több mint 1-nek (26%) van kezeletlen fogszuvasodása.
    • Ínybetegségek. A 30 éves vagy annál idősebb felnőttek közel fele (46%) mutat ínybetegség jeleit; súlyos fogínybetegség a felnőttek körülbelül 9%-át érinti.
    • Fogvesztés. A 65-74 éves felnőttek teljes fogvesztése az idő múlásával folyamatosan csökkent, de egyes népességcsoportok között eltérések vannak. Ha nem kezelik, a fogszuvasodás és a fogágybetegség fogvesztéshez vezet.
    • Szájrák. A szájüregi rákos megbetegedések leggyakrabban idősebb felnőtteknél fordulnak elő, különösen az 55 évnél idősebb, dohányzó és nagyivó embereknél.
    • A kemoterápiában részesülő rákkal kezelt emberek szájüregi problémákkal, például fájdalmas szájfekélyekkel, ízérzékelési zavarokkal és szájszárazsággal szenvedhetnek.
    • Krónikus betegségek. Krónikus betegsége, például ízületi gyulladása, szívbetegsége vagy szélütése, cukorbetegsége, tüdőtágulása, hepatitis C-je, májbetegsége vagy elhízása növelheti az egyén foghiányának és rossz szájhigiéniának kockázatát.
    • A legyengült immunrendszerű, például HIV-fertőzöttek és más egészségügyi állapotok (szervátültetések), valamint bizonyos gyógyszereket (pl. szteroidokat) szedő betegeknél nagyobb a kockázata bizonyos szájüregi problémáknak.
    • A krónikus fogyatékosságot okozó betegségek, például az állkapocs ízületi betegségei (TMD), az autoimmun betegségek, mint például a Sjögren-szindróma és a csontritkulás emberek millióit érintik, és veszélyeztetik a száj egészségét és működését, gyakrabban a nők körében.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!