2022. augusztus 16. kedd
More

  A britek kétharmadának már a házaséletre sincs ereje nap végére

  A britek kétharmada olyan fáradt a nap végére, hogy már a házaséletre sincs ereje, több mint a felük pedig a kutyát sem tudja megsétáltatni – derült ki egy országos felmérésből.

  Nagy-Britannia legnagyobb közhasznú egészségügyi szervezete, a Nuffield Health kutatói májusban végezték el a 2049 fős reprezentatív felmérést, amelynek eredményét az AP hírügynökség ismertette.

  A jelentés szerint az internetes bevásárlás, a készételek és a távirányítók is ludasak abban, hogy a britek zöme ellustult, és nem hajlandó vagy képes hetente legalább háromszor némi testmozgást végezni.

  A testmozgás mindenkinek fontos, nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek és még a kutyáknak is – mondta Sarah Dauncey, a szervezet orvosigazgatója. “Ha nem oldjuk meg ezt a problémát, egy egész generáció válik alkalmatlanná arra, hogy akár a legelemibb gyakorlatokat is végrehajtsa” – figyelmeztetett.

  Dauncey a felmérésből azt a következtetést szűrte le, hogy az emberek nem érzik a “motivációt” a mozgásra.

  A brit média azonban egyszerűbben fogalmaz: egyszerűen lusták.

  Még arra sem veszik a fáradságot, hogy átkapcsoljanak egy másik tévéprogramra, ha fel kell állni hozzá, s a megkérdezettek több mint harmada (36 százalék) közölte, hogy esze ágában sincs futni a busz után, hogy elérje.

  “Azzal kezdődik, hogy nem futunk a busz után, aztán végül már nem is leszünk rá képesek” – kongatta meg a vészharangot Dauncey.

  A megkérdezett szülők 64 százaléka mondta, hogy munka után már túl fáradt ahhoz, hogy játsszon a gyermekével.

  A felmérés alapján Glasgow-ban a legrosszabb a helyzet: az ott lakó válaszadók 75 százaléka ismerte el, hogy hetente még háromszor sem végez semmilyen testmozgást. Közben a skót nagyváros egészségügyi adatai elég siralmasak: egyes szegénynegyedeiben 54 év a férfiak várható élettartama. A rossz életkilátások hátterében a szegénység, a rossz táplálkozás, a dohányzás és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás áll.

  A megállapításokkal azonban nem minden glasgow-i ért egyet, egy dolgozó anya, Siobhan McMasters szerint az angolok éppenséggel túl sokat dolgoznak, ezért nincs idejük már tornászni vagy a gyerekekkel játszadozni.

  A 44 éves jól szituált londoni Bill Laidlaw pedig kerek perec kijelentette, hogy ő inkább ettől a sok jelentéstől lesz fáradt, és a kormány is jobban tenné, ha fontosabb dolgokra költené a pénzt a felmérések helyett.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!