2023. június 5. hétfő
More

  Férfiaknál is kezelhető a korai klimax

  A 45 év fölötti férfiak mintegy harmadát érintheti Magyarországon a férfiklimaxnak nevezett állapot, amely fizikai, szellemi és szexuális teljesítménytöréssel jár együtt – mondta el Papp György, a Magyar Andrológiai Társaság elnöke az Androklub tájékoztatóján Budapesten. Az andrológus szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy ezzel az állapottal ma már nem feltétlenül kell együtt élni.

  A férfiklimaxot, csakúgy mint női megfelelőjét, hormonális változások idézik elő. A jelenség hátterében – a nemi működést is szabályozó férfi nemi hormon – a tesztoszteron szintjének változása áll. A felnőtt férfiak szervezetében a tesztoszteron részt vesz az izomműködés, a csontanyagcsere, a szívműködés és az agyi folyamatok vezénylésében is egyebek közt. Termelődése körülbelül 30 éves kortól fokozatosan csökken, évente mintegy 1 százalékkal.

  A legújabb kutatások arra is fényt derítettek, hogy a hormonhiány a nemi működés zavarán túl felelős az izomzat csökkenéséért, a csontritkulásért, a hasi elhízásért és hozzájárul a szénhidrát-, illetve a zsír-anyagcserezavar kialakulásához is. Ezek az eltérések az érelmeszesedés, a koszorúér-betegség elsődleges hajlamosító tényezői.

  A változások sokfélesége miatt a férfiklimax tünetei is szerteágazóak. Ezek közül legfontosabbak a nemi vágy csökkenése, merevedési zavar, szellemi és fizikai teljesítőképesség romlása, olyan vegetatív tünetek, mint az izzadékonyság, hőhullámok, de jellemzője lehet az ingerlékenység, az alkalmazkodóképesség romlása, alvászavar, türelmetlenség és feszültség is.

  Mivel maga a tünetegyüttes is sokrétű, ezért kezelése is összetett. A szakemberek adatai szerint Magyarországon jelenleg a rászorulók csupán fél százaléka részesül oki kezelésben, ami hormonpótlást jelent. Papp György hangsúlyozta, hogy a kezelés megkezdése előtt kiterjedt fizikális és laboratóriumi vizsgálat szükséges, melynek során kizárják a prosztata rosszindulatú daganatát, a máj- és vesebetegségeket.

  A hormonpótló terápia mellett nagy jelentősége van az életmódnak is, a rendszeres, nem megerőltető testmozgás és az elhízás megelőzése hozzájárul a sikerhez. Az Androklub már saját internetes portált is üzemeltet, melyen az érintettek megtalálhatják a választ kérdéseikre és elérhetik a téma szakértőit is.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!