2024. április 23. kedd
More

    OGTT – Terheléses vércukorszint mérés

    Miért érdemes vércukorvizsgálatot végezni? Mire kell figyelni a vizsga előtt? Mire számíthatsz? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az edzési vércukorszint-méréssel kapcsolatban.


    Mikor van a megfelelő idő a teszt elvégzésére?

    Ezt a tesztet a még panaszt nem okozó cukorbetegség, a már meglévő állapotok, az úgynevezett csökkent glükóztolerancia (IGT) és a terhességi cukorbetegség kimutatására használják. Ez utóbbi esetben a korábban egészséges anyánál és a magzatnál is cukorbetegség alakul ki terhesség alatt. Ennek kizárására mindenkinek rutinvizsgálatot kell végeznie a 28. terhességi héten. Ezt a vizsgálatot nem szabad elvégezni, ha a cukorbetegséget éhgyomri és/vagy étkezés utáni vércukorszint alapján diagnosztizálják.

    Ajánló   A cukorbetegség elleni gyógyszer segít a betegeknek soha nem látott mennyiségű súlyvesztésben – 1. rész

    Készülj fel a tesztre!

    A vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégezni (legalább 10 órás koplalás után). A vizsgálatot megelőző három napon legalább napi 150 gramm szénhidrátot tartalmazó étrendet kell követni átlagos fizikai aktivitás mellett. A vizsgálati eredményeket bizonyos gyógyszerek és fertőzések is befolyásolhatják, amelyek késleltetett betöltést igényelhetnek. Ne végezz tesztet a menstruáció alatt sem.

    Hogyan működik a teszt?

    A stressztesztet nyugodt körülmények között, laboratóriumi háttérrel rendelkező egészségügyi környezetben (háziorvosi és szakrendelők, kórházak és klinikák) kell elvégezni. Az éhgyomri vércukorszintet először phlebotomiával határozzák meg, majd 75 gramm glükózt 250-300 ml vízben oldva 5 perc alatt elfogyasztása következik. Ezt követően a vénás vérből 30, 60, 90 és 120 percnél mérik a vércukorszintet, és az éhgyomri és a 120 perces értékek alapján diagnosztizálnak.

    Ajánló   Cukorbetegség – A diabétesz típusai

    Kutatás értékelése

    Csökkent glükóztoleranciát a 120 perces 7,8 mmol/l vagy magasabb, de 11,0 mmol/l-nél kisebb értékként határoztak meg. A cukorbetegség 120 perces 11,1 mmol/l vagy magasabb értéket jelent.

    Mi a teendő, ha az érték abnormális?

    A kóros elváltozás súlyosságától függően rendszeres kivizsgálás vagy gondozás szükséges az esetleges szövődmények, az étrend, az életmód, és szükség esetén a gyógyszeres kezelés felmérése érdekében.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!