2024. április 26. péntek
More

    A napbarnított bőr ára

    Napbarnított bőr a divat. Télen a szolárium is megteszi, nyáron pedig csak a szabadba kell menni érte. Tudjuk azonban, hogy a túlzásba vitt napozás bőrrákot okozhat, tehát meg kell gondolnia mindenkinek: nem túl nagy ár-e a szépségért, hogy együtt kell élni a súlyos kór veszélyével?

    A napimádóknak nem lehet panaszuk a nyári melegre. A bőrük valószínűleg irigylésre méltóan barnává válik, ám nem árt, ha odafigyelnek a bőrgyógyász jótanácsaira is, nehogy esetleg évek, évtizedek múltán fizessenek nagy árat az átmeneti sikerért. A mértékletes napozásra, bőrünk védelmére hívja fel figyelmünket dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, adjunktus.

    – Napjainkban szinte folyamatosan hallunk a bőrrákról, az ellene való védekezésről. Csak a napfény, illetve a közvetítésével testünket érő ultraibolya sugárzás felelős a bőrrák kialakulásáért?

    – Általában kimutatható a hajlamosító genetikai háttér is, főleg a festékes anyajegyeknél. Viszont kétségtelen, hogy az ultraibolya sugárzás olyan mértékben megnőtt az utóbbi évtizedekben, hogy valószínűleg ennek köszönhető a bőr daganatos megbetegedéseinek szaporodása. Feltétlenül meg kell említeni, hogy a túlzott szoláriumozás ugyanígy elősegítheti a rákos megbetegedések kialakulását, emellett gyorsítja a bőr öregedését is. Ráadásul a mi földrajzi szélességünkön élő emberek bőre sokkal kevésbé tűri az égető napsugarakat, mint mondjuk a mediterrán vidékek lakóié. Ezért van az, hogy nálunk ma már 30-40 éves korban kialakulhatnak azok a daganatos betegségek, melyek régebben csak 70-80 éves korban jelentkeztek – magyarázza dr. Vincze Ildikó.

    – Nagyszüleink napon dolgoztak…

    – Igen, kendőben, kalapban. Legfeljebb a karjukat nem fedte a ruha. Egy nyolcvanéves néninek ugyan ráncos, napbarnított volt az arca, de a többi bőrfelülete fiatalosan sima, rugalmas, fehér. Fontos tényező az is, hogy manapság az emberek magasabb kort érnek meg, ezzel több idő jut a daganatos betegségek kialakulására is.

    – A különböző márkás, divatos kozmetikai szerek megvédik a bőr egészségét?

    – A jó minőségű fényvédő krémek jótékony hatásúak. Viszont minden káros hatást azok sem tudnak kivédeni. Azt javaslom, hogy megbízható, illatanyagmentes márkákat használjunk. A nagyon illatos krémek sokkal gyakrabban okoznak allergiás reakciót.

    – Érdemesebb gyógyszertárban vásárolni napozókrémeket?

    – A gyógyszertári készítmények abban különböznek a drogériákban kapható krémektől, hogy a gyógyszerészek figyelembe veszik az esetleges bőrbetegségeket is. Kiválaszthatjuk a bőrtípusunknak, vagy bőrbetegségünknek legjobban megfelelő összetételű napozókrémet.

    – Sokan állítják, hogy a túlzott tisztálkodás, napi két-háromszori szappanos mosdás csökkenti a bőr védekezőképességét.

    – Ez valóban így van. A bőr felszíne természetes állapotban savas kémhatású, ami megvéd a kórokozóktól. A faggyúmirigyek által kiválasztott zsírréteg ugyanakkor megóvja a bőrt a kiszáradástól. A szappanos lemosással ezeket megbontjuk, így az erősen lúgos tisztálkodószerek gyakori használata árthat a bőrnek. Érdekes módon a legrosszabbak az antibakteriális tusfürdők, hiszen használatukkal azokat a mikroorganizmusokat is eltávolítjuk, amelyeknek feladata éppen bőrünk védelme lenne. Azt javaslom, minél semlegesebb pH értékű mosakodószert használjunk. Ne a fürdés gyakoriságától óvakodjunk tehát, hanem inkább arra figyeljünk, milyen szappant használunk – tanácsolja a bőrgyógyász.

    – Az emberek többsége a bőrrákot nem veszi komolyan, elbagatellizálják. Veszélyesebb lehet, mint más, gyakori ráktípusok?

    – A melanoma, a festékes anyajegyekből kiinduló rosszindulatú daganat az egyik legnehezebben kezelhető daganatos megbetegedés, ennek megfelelően vegyük nagyon komolyan. Inkább kétszer menjünk feleslegesen bőrgyógyászhoz, mint egyszer későn. Sajnos általában nagyon gyorsan keletkeznek áttétek. Természetesen ezek a betegségek is kezelhetőek, különféle beavatkozásokkal, vannak, melyek egyszerű sebészi beavatkozással megszüntethetőek. Mint a rákra általában jellemző, a gyógyítás alapvető feltétele az időben történő felismerés. Anyajegyeinket legjobb, ha évente egyszer szakorvossal ellenőriztetjük.

    – Nyáron hőség van, sokan szabadságon is vannak. Strandolás közben néhány üveg sört is megiszunk. Vannak, akik szerint a bőrünkre kent sörtől szépen le lehet barnulni. Igaz ez?

    – Sajnos ezt nem tudom megerősíteni. Arról már hallottam, hogy a sült malacot meg kell locsolni sörrel, ettől lesz szép, ropogós. Dehát a napozók nem ropogósra szeretnének sülni…

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!