A megfelelő kézhigiénia magában foglalja a körmök szorgalmas tisztítását és levágását, amelyek szennyeződéseket és baktériumokat tartalmazhatnak, és hozzájárulhatnak bizonyos fertőzések, például gombaférgek terjedéséhez. A körmöket rövidre vágjuk, az alsó részeket pedig szappannal és vízzel gyakran meg kell tisztítani. Hosszúságuk miatt a hosszabb körmök több szennyeződést és baktériumot tartalmazhatnak, mint a rövid körmök, így potenciálisan hozzájárulnak a fertőzések terjedéséhez.
A köröm nyírása vagy ápolása előtt minden felszerelést (például körömvágó ollót és reszelőt) megfelelően meg kell tisztítani. A felszerelés használat előtti sterilizálása különösen fontos, ha a körömszerszámokat több ember is használja, ahogy ez a kereskedelmi körömszalonokban megszokott.
A kéz- vagy lábkörmök fertőzéseit gyakran a környező bőr duzzanata, a környező terület fájdalma vagy a köröm megvastagodása jellemzi. Egyes esetekben ezek a fertőzések súlyosak lehetnek, és orvosnak kell kezelnie őket.
A kórokozók és körömfertőzések terjedésének megakadályozása érdekében:
- A körmöket tartsd röviden, és gyakran vágd le.
- Minden kézmosáskor dörzsöld le a köröm alsó részét szappannal és vízzel (vagy körömkefével).
- Használat előtt tisztítsd meg a körömápoló eszközöket.
- A kereskedelmi létesítményekben, mint a manikűrszalon, sterilizáld a körömápoló eszközöket használat előtt.
- Kerüld a köröm rágását.
- Kerüld a kutikulák vágását, mivel ezek akadályt képeznek a fertőzés megelőzésében.
- Soha ne törd vagy rágd le a körmöd. Ehelyett vágd le egy tiszta, fertőtlenített körömvágóval.