2024. április 25. csütörtök
More

    Hogyan fürdőzhet a kutya?

    A víz mellett nyaralók közül is sokan tartanak kutyát. Azok száma sem kevés, akik kedvencüktől az üdülés tartama alatt sem kívánnak (vagy tudnak) megválni. A remélhetőleg még egy ideig kitartó nyárban, s a vele járó melegben a négylábúak is szívesen hűsölnek a vízben. Mire kell ez esetben kiterjedni a gazda figyelmének?

    A kutyák születésüktől, örökletesen tudnak úszni (egyébként a vizet többnyire nem kedvelő macskák is képesek rövidtávon magukat a víz felszínén megtartani). Az úszásképesség egy dolog, azonban nagyon fontosak a körülmények, amelyek között az állat úszástudománya gyakorlására kényszerül. Nem mindegy, hogy tükörsima és kristálytiszta vizű, fix peremű úszómedencéről, vagy egy bűzös, csúszós, omlós partú, poshadt vizű, hínárokkal teli állóvízről, esetleg egy sebes sodrású folyóról van szó. Mindegyik rejt – különböző – veszélyeket.

    Az úszómedencéket klórral fertőtlenítik, ez az érzékenyebb állatoknál bőrirritációt, kötőhártyagyulladást okozhat. Mivel a medence fala merőleges, és a perem magasabban van, mint a víz szintje (kivéve a feszített víztükrű medencéknél), állataink nehezen tudnak kikecmeregni belőle, hacsak lépcső nem csatlakozik a medencéhez. Ha nem tudnak kimászni, a próbálkozásoktól kimerülnek, előbb-utóbb elfogy az erejük, egyszerűen elsüllyednek, és megfulladnak, függetlenül az úszástudásuktól. Egy jótanács a fürdőmedencével rendelkező gazdáknak: higiéniai szempontból semmiképpen nem tanácsos megengedni, hogy a házi kedvenc egy kis medencében közösen fürdőzzön a családtagokkal. Különösen akkor nem, ha kisgyerek is használja a medencét.

    Különösen a vadászkutyák (például a vizsla vagy az erdélyi kopó) szeretnek bemenni a természetes vizekbe a meglőtt és vízbe esett vad után, azért mindenképpen figyeljünk arra, hogy hová is engedjük be állatainkat. A hínáros tóban a lábuk nagyon könnyen belegabalyodhat a növényzetbe, és nem tudnak kievickélni a partra. A posványos területeken az iszapban nagyon sok kórokozó bújik meg, állatunknak a velük való kényszerű érintkezése súlyos hasmenéshez, és bélhuruthoz vezethet.

    A természetes folyók jó része sebes sodrású, és még az úszni jól tudókat is próbára teheti. Hiába az úszástudás, ha a gyors sodrás magával ragadja az embert, vagy az állatot, hamar megvan a tragédia.

    Nagyon fontos, hogy olyan helyen engedjük be az állatainkat a vízbe, ahol ezt tábla nem tiltja, és jelenlétük a fürdőzőket nem zavarja. Tekintettel kell lenni embertársainkra Ha van rá mód, a fürdés után (nem túl hideg) tiszta csapvízzel zuhanyoztassuk le állatainkat. Sampon nem szükséges. Az ultraibolya sugárzásnak leginkább kitett órákban, délelőtt 11 és délután 3 óra között magunk se tartózkodjunk a tűző napon, s természetesen állatainkat is vigyük be a hűvösbe, igyunk sok folyadékot és kedvenceink ivóvizét is gyakrabban cseréljük, mert a kánikulában nagyon könnyen felmelegszik, és nem frissít kellően, ráadásul állataink sem szívesen isszák már meg.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!