2022. október 6. csütörtök
More

  Az elhízás ellen is átfogó tervre van szükség

  A klímaváltozással kapcsolatos tervhez hasonló átfogó intézkedésekre lenne szükség az elhízás elleni fellépéshez is – vélik táplálkozástudományi szakértők.

  Az elhízással kapcsolatos kérdéseket vizsgáló nemzetközi munkacsoport, az International Obesity Task Force (IOTF) elnöke azt szeretné, hogy a világ vezetői globális tervet fogadjanak el, biztosítandó mindenki számára az egészséges táplálkozást.

  Philip James professzor szerint az elhízás kihívása olyan nagy, hogy máris fellépésre van szükség, bár a legjobb megoldások még nem rajzolódnak ki világosan. A professzor egyben szigorúbb marketing- és élelmiszercímkézési szabályokat szorgalmazott.

  James professzor, a londoni Higiénia és Trópusi Orvostani Főiskola tanára az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) Bostonban véget ért éves konferenciáján hangsúlyozta: az élelmiszeriparban úgynevezett közlekedési lámpa-jellegű címkézére lenne szükség, amely révén a fogyasztók azonnal világosan látnák, mennyi zsiradékot, cukrot és sót tartalmaznak az egyes élelmiszerek.

  A professzor a BBC internetes honlapja szerint rámutatott arra: a világ gyermekeinek 10 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, azaz kétszer annyian vannak, mint az alultáplált gyermekek. Az elemzések rámutatnak arra, hogy a gyermekek táplálkozására és jó egészségi állapotára nem fordítanak kellő figyelmet. Egy nemrégiben készült skandináviai felmérés szerint a gyermek 7-12 év közötti súlya meghatározza, hogy később szívpanaszokban vagy más megbetegedésekben hal-e meg.

  Egy másik szakértő, Rena Wing a bostoni konferencián nagyszabású étrendi változásokat és testmozgást szorgalmazott az elhízás elleni küzdelem jegyében.

  Egy 5000 fő részvételével elvégzett kísérlet – amelynek résztvevői átlagosan 30 kilogrammot fogytak és hat éven át sikerült megtartani a súlyukat – kimutatta, hogy a napi 60-90 perces testmozgás révén megőrizhető a karcsúság.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!