2024. április 20. szombat
More

    A pazarlásról lemondhatunk

    Takarékoskodni igazán a gazdagok tudnak, pedig ők nincsenek rászorulva arra, hogy alaposan megnézzék, mire adják ki a pénzüket. De a lemondás nem is szükségszerű velejárója a takarékosságnak, amint az tanácsainkból is leszűrhető.

    A növekvő árakkal és a csökkenő vagy egy helyben mocorgó reáljövedelmekkel könnyebben békél meg, aki takarékoskodni tud a pénzzel. Persze, akik megszokták, hogy nem az árcédula az első látnivaló azon, amit megvásárolnának, azok nehezen tanulnak bele a kényszerű magatartás-változásba. Ám nekik, s persze másoknak is adhatunk néhány ötletet arra: hogyan lehet ésszerűen és hatékonyan takarékoskodni.

    Az üzletben

    Bevásárlócédulával induljunk utunkra, hogy csak azt vegyük meg, amire akkor valóban szükségünk van. Hasonlítsuk össze az üzletek árait, hogy ne a legdrágább helyen kelljen vásárolnunk. Ha viszünk magunkkal bevásárlószatyrot vagy -kosarat, nem kell pénzt kiadnunk nylontáskákra. Árleszállításkor töltsük fel az otthoni készleteket (fagyasztás, befőzés, tartós élelmiszerek stb.). A palackozott ital általában olcsóbb szokott lenni, mint a fémdobozos. Az előrecsomagolt élelmiszert – elsősorban gyümölcsöt, zöldséget – mérjük le, nem hiányzik-e a súlyból. Kenyérből csak annyit vegyünk, amennyi biztosan elfogy. Lehetőleg olyan gyümölcsöt vagy zöldséget vásároljunk, aminek éppen szezonja van. Gyermekruhákat érdemes second hand-üzletekből vásárolni.

    Otthonunkban

    Elektromos berendezéseinket ne használjuk fölöslegesen. Az áram egyre drágább, miért kell a tévét, rádiót bekapcsolva hagyni órákra, ha a műsorra már – vagy még – nem figyelünk? A világítással ugyanígy takarékoskodhatunk, ha a lámpa nem ég ok nélkül. Nem kell fényárban úsznia esténként az egész lakásnak, – ha a fényt arra a felületre koncentráljuk, ahol valóban fontos a jó megvilágítás, akkor kisebb fogyasztású izzó is megteszi.

    Két ruhadarabért ne indítsuk be a mosógépet. Tisztíttatni csak olyasmit vigyünk, amit magunk nem tudunk kimosni. Vasaláskor áramot takarítunk meg, ha a vasalandó holmit csak enyhén nedvesítjük be. A villanytűzhely hamarabb kikapcsolható, mert a főzőlap utána még sokáig meleg.

    Főzéskor fedjük le az edényt

    Körülbelül 60 százalékkal kevesebb energiát fogyasztunk, ha főzéskor fedőt teszünk a fazékra, lábasra Régi frottírtörölközőnket ne dobjuk a szemétbe, felmosórongynak még ideális, mert ellentétben a legtöbb textíliával, pompásan szívja a vizet.

    Sámfára ne költsünk, megteszi helyette az összegöngyölt újságpapír is. Kiválóan alkalmas a cipők kitömésére, és tetszés szerinti méretre, alakra gyúrható. Megtakaríthatjuk a gyári légfrissítő árát is, ha valamilyen illatos rózsafajta szirmait dekoratív tartóba helyezzük, sóval és alkohollal leöntjük, majd lezárjuk és állni hagyjuk. Amikor a tartó tetejét ismét felnyitjuk, csodálatos illat árad ki belőle.

    A fürdőszobában

    Ne használjunk több melegvizet a kelleténél. A fürdés is kellemesebb langyos, vagy akár hideg vízzel, de még azzal is érdemes takarékosan bánni, hiszen a vízóra mutatójától is függ a pénztárcánk tartalma. Fogmosáskor se folyassuk mindvégig a vizet. Őrizzük meg az elhasználódott fogkeféket: jól lehet velük tisztítani a nehezen elérhető zugokat (például a radiátorok mögött). Az apróra kopott szappant ne dobjuk el, hanem tapasszuk a megnedvesített új szappanhoz.

    Ha nem nyílik ki egy tubus, kár rögtön eldobni. Tegyük pár percre forró víz alá, ez legtöbbször hatásos még a ragasztótubus, illetve körömlakk esetében is. A kissé beszáradt körömlakk sem eldobandó: némi lakklemosóval hígítva újra használható. Ha a krémek tubusát fölvágjuk, a kinyomhatatlan maradék sem kerül a szemétbe. A napozókrém maradéka testápolónak is megteszi.

    Ahány ház, annyi szokás a takarékoskodás területén is. A spórolási ötlettárat ki-ki tovább bővítheti saját leleményével, tapasztalataival.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!