2024. április 26. péntek
More

    Krónikus vesebetegség: A krónikus vesebetegség 20 gyakori tünete – 2. rész

    Alvásproblémák

    Egy másik tünet, amely úgy tűnik, hogy kéz a kézben jár a CKD-vel, az alvási problémák. A krónikus vesebetegségben szenvedők 45-80 százalékát érintik, különösen a betegség késői stádiumában lévőket.

    Leggyakrabban ezen alvási problémák közé tartoznak az olyan rendellenességek, mint az álmatlanság, a nyugtalan láb szindróma és az alvási apnoe. Az is előfordulhat, hogy időszakos végtagmozgásokat és rándulásokat tapasztalhatunk, amelyek megnehezíthetik az elalvást. A megfelelő pihenés hiánya tartós energiaveszteséget okozhat, és idővel akár depressziós rendellenességekhez is vezethet.

    Izomrángások és görcsök

    Az alvásproblémák mellett a késői stádiumú CKD-ben szenvedők izomrángásokat és görcsöket is tapasztalhatnak – leggyakrabban a lábakban. Számos különböző oka van ezeknek a görcsöknek, beleértve a rossz vérkeringést, ami annak az eredménye, hogy kevesebb vörösvértest szállít oxigént az izmokhoz.

    Görcsök akkor is előfordulhatnak, ha az egyénben kevés a tápanyag, például a kalcium és a magnézium, vagy a gyakori hányás vagy hasmenés következtében fellépő folyadék- és elektrolitveszteség következtében. Az idegkárosodás – ami a rosszul működő vese miatt következik be, amely lehetővé teszi a méreganyagok felhalmozódását a szervezetben – szintén felelős lehet a görcsökért.

    Szexuális egészségügyi problémák

    A CKD másik gyakori tünete a személy szexuális egészségének megváltozása. Valójában a kanadai Vesealapítvány azt mondja: „A krónikus vesebetegségben szenvedők több mint fele tapasztal valamilyen szexuális funkcióproblémát.” Nőknél ez alacsony libidóként és hüvelyszárazságként jelentkezhet. Míg a férfiaknál a gyakori problémák közé tartozik a csökkent szexuális vágy, a merevedési zavar és az ejakulációs problémák.

    Számos oka lehet annak, hogy a CKD befolyásolhatja a szexuális egészséget, beleértve a fáradtságot és a depressziót. Bizonyos gyógyszerek szintén befolyásolhatják az egyén szexuális intimitás iránti vágyát vagy képességét, ahogy bizonyos állapotok (pl. cukorbetegség és érrendszeri betegségek) is kísérhetik a krónikus vesebetegséget.

    Magas vérnyomás

    A magas vérnyomás gyakran előfordul CKD esetén is. Ez azonban egy speciális típus, amelyet renális hipertóniának vagy renovaszkuláris hipertóniának neveznek. A vese magas vérnyomását „a vesébe vért szállító artériák szűkülete” okozza – magyarázza a WebMD.

    Ez az alacsony véráramlás arra készteti a veséket, hogy mivel a szervezet kiszáradt, „hormonok felszabadításával reagálnak, amelyek arra serkentik a szervezetet, hogy visszatartsa a nátriumot és a vizet”, ami megemelkedett vérnyomást eredményez. Egy személy általában nem tapasztal semmilyen tünetet a vese hipertóniával kapcsolatban, de ha véletlenül diagnosztizálják, a forrás szerint általában vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kezelhető.

    Étvágytalanság

    Sok CKD-beteg, különösen a dializált betegeknél étvágytalanság tapasztalható. A krónikus vesebetegséggel diagnosztizált betegek körülbelül egyharmada tapasztal étvágytalanságot. Sokan ezt az étvágytalanságot azzal magyarázzák, hogy mindig „teltségérzet van”, vagy az is lehet, hogy „furcsa ízt tapasztalnak a szájukban”.

    Fogyás

    A fogyás a krónikus vesebetegség másik tünete, amely kéz a kézben jár az étvágy csökkenésével. A krónikus vesebetegségben szenvedő betegek drámai súlyvesztésének másik oka a szervezetben a csökkent folyadékretenció.

    Zúzódások növekedése

    A fent említett tüneteken kívül számos más betegség is előfordulhat krónikus vesebetegségben. Például a krónikus vesebetegségben szenvedők hajlamosak könnyen zúzódásokra. Ennek oka lehet a vérszegénység vagy az a betegség, amely miatt az ereket körülvevő szövetek gyengülnek, és így könnyebben törnek.

    Zsibbadtság

    A végtagok, például a kéz és a láb zsibbadása szintén gyakori krónikus vesebetegségben szenvedő betegeknél. Valójában a krónikus vesebetegségben szenvedő emberek 70-90 százalékát érinti, és az egész szervezet idegkárosodásának köszönhető.

    Fejfájás

    A fejfájás egy másik gyakori panasz a krónikus vesebetegségben szenvedők körében, és olyan tényezők miatt fordulhat elő, mint a magas vérnyomás, alvási problémák és vérszegénység.

    Csökkent mentális élesség

    A krónikus vesebetegség másik gyakori tünete a mentális élesség és a kognitív képességek jelentős csökkenése. A San Francisco-i Kaliforniai Egyetemen dolgozó Dr. Manjula Kurella-Tamura által vezetett kutatás arra a következtetésre jutott, hogy „a kognitív képességek csökkenésének esélye 23%-kal nőtt a krónikus vesebetegségben szenvedők körében”.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!