2022. július 5. kedd
More

  Ösztradiol

  A szteroid hormonok csoportjába tartoznak az ösztrogének, amelyek nőkben a nemi szervek fejlődéséért és működéséért, valamint a másodlagos nemi jelleg kialakulásáért felelősek. A progeszteronnal együtt szabályozzák a menstruációs ciklust, részt vesznek az emlők és a méh növekedésében és fenntartják az egészséges terhességet. A legfőbb női hormonnak tekinthető, mégis a férfiakban is megtalálható; mindkét nemben a csont anyagcserében és növekedésében játszik szerepet.

  Az életkor befolyásolja az ösztrogének koncentrációját, de férfiaknál a nőkhöz képest sokkal kisebb mértékben, náluk sokkal alacsonyabb az ösztrogén szintje. Férfiakban az ösztrogénszint mérésére az ösztrogén túltermelődés és az ezt előidéző betegségek kimutatására végeznek. Az ösztradiol szint mérése indokolt lehet a korai vagy késleltetett pubertás, az emlő rendellenes megnagyobbodása, csökkent tesztoszteron szint, vagy ösztrogén termelő daganat gyanúja esetében.

  A normálisnak tartott ösztrogén szint függ a vizsgált személy nemétől és életkorától. Nők esetében függ a menstruációs ciklus napjától, a várandósságtól vagy a bekövetkezett klimaxtól.

  Férfiaknál az ösztrogén a perifériás szövetekben, elsősorban a zsírszövetben alakul ki az aromatizáció folyamata során. Ezt az aromatáz enzim katalizálja, melynek működését számtalan környezeti tényező befolyásolja. Az emelkedett inzulin szint, a fokozott zsírtömeg, egyes gyógyszerek és az ösztrogén hatást kiváltó környezeti toxinok mind az ösztrogén szint emelkedését okozhatják. Az emelkedett ösztrogén szint gátolja a tesztoszteron termelést, így hipogonadizmust eredményezhet. Egyes gyógyszerek csökkentik az ösztrogén termelődését, melynek hatására az ösztrogénszint jelentősen csökkenhet, ez pedig férfiakban a tesztoszteron szint növekedését eredményezi, ámbár számos mellékhatással jár. A túl alacsony ösztrogén szint fokozza a szív- és érrendszeri rizikót, fokozza a csontszövet leépülését, és speciális szexuális zavarokat is előidézhet.

  Az étrenddel csökkenteni tudjuk férfiakban az aromatáz enzim aktivitását, így a keletkezett ösztrogén mennyiségét is. A keresztesvirágú növények, bizonyos gombák, a vörös szőlő, zöld tea és egyes olajos magvak hozzájárulnak az egészséges ösztrogén háztartáshoz. A testzsír csökkentése és az inzulinszint kordában tartása hozzájárul az aromatáz aktivitás csökkentéséhez, és az ösztrogén túlsúly enyhítéséhez.

  A SYNLAB vizsgálatai neked is segíthetnek!

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!