2023. március 29. szerda
More

  Rejtélyes bélbetegség – részegen alkohol nélkül? 2. rész

  Mennyire gyakori a bélfermentációs szindróma?

  A bélfermentációs szindróma ritka betegség, amelyről az orvosi közösség először az 1950-es években számolt be. A betegség kezdeti felfedezése óta a kutatók felnőtteket és gyermekeket egyaránt diagnosztizáltak. Egy 2019-es tanulmány szerzői azonban arról számoltak be, hogy ez a szindróma alul diagnosztizálható, ezért gyakorisága még magasabb lehet, mint azt korábban gondolták.

  A BBC Nick Carson esetét említette, aki egyszer azt vette észre, hogy hetente két-három alkalommal botladozott a nyelve, elmosódott a beszéde, és egyre bizonytalanabbul áll a lábán. A beszélgetéseiben körbe-körbe jártak a gondolatai, és végül mély álomba zuhant. A kétgyermekes apa a részegség minden jelét mutatta – csakhogy Carson nem fogyasztott alkoholt.

  Látszólagos részegségét más tünetek is kísérték − gyomorfájás, puffadás és fáradtság − kísérték. Gyakran rosszul lett és elájult. Először körülbelül húsz évvel ezelőtt fordult elő a dolog, amikor a családja azt vette észre, mintha mentális problémái lennének.

  Azt hiszem, a legtöbb toxikológus jelenleg elismeri, hogy ez egy valós orvosi állapot, és valóban jelentős alkoholkoncentrációt lehet elérni a belső erjedésből. Mindannyiunk emésztőrendszere termel kis mennyiségű alkoholt, de legtöbbünknél ez a szint túlságosan kicsi ahhoz, hogy mérhető legyen − mondta el a BBC-nek Barry Logan, a philadelphiai Center for Forensic Science Research and Education ügyvezető igazgatója.

  A bélfermentációs szindróma első tünetei

  • agyi köd,
  • fáradtság,
  • szédülés,
  • homályos beszéd
  • hangulatváltozások.
  • esetenként delírium is kialakul.

  A bemutatott tünetek mellett a bélfermentációs szindróma klinikai képét fejfájás, hányinger, hányás, koordinációs zavarok, memóriaproblémák és koncentrációs nehézségek egészíthetik ki. Ezért az akut részegségre jellemző tünetek még azoknál is jelentkezhetnek, akik nem fogyasztanak alkoholt.

  A GFS diagnosztikája

  Az orvos megfigyelési és laboratóriumi vizsgálatok kombinációjával diagnosztizálhatja a bélfermentációs szindrómát. Mivel azonban ez a szindróma ritka, az orvosok kezdetben különféle egyéb, gyakoribb betegségeket tesztelhetnek.

  Általában az orvosok a páciens fizikai vizsgálatával és a kórtörténet elemzésével kezdik meg a diagnosztikai folyamatot. Ezenkívül a meglévő tünetek rendkívül fontosak, és ha feltehetően bélfermentációs szindróma vagy más gyomor-bélrendszeri betegségek okozzák, az orvosok további vizsgálatokat javasolhatnak.

  • A beteg székletéből származó kis minta összegyűjtése és elemzése olyan elemek, amelyek jelzik, hogy a bélben lévő baktériumok és gombák kóros koncentrációban vannak-e.
  • Az orvosok endoszkóppal is végezhetnek mintákat a gyomor-bél traktus különböző területeiről. Ezek elemzésével megfigyelik, hogy megtalálhatók-e a bélben bizonyos baktériumok vagy gombák agglomerációi.

  Mindezen vizsgálatok mellett az orvosok meglehetősen egyszerű módszerrel tesztelhetik ennek a szindrómának a jelenlétét.

  • A beteget megkérik szénhidrátban gazdag étel fogyasztására, vagy éhgyomorra vegyen be egy adag glükózt.
  • Néhány óra múlva az orvosok ellenőrzik a személy alkoholszintjét.
  • A véralkoholszint emelkedése e vizsgálat után bélfermentációs szindrómára utalhat.
  • Ekkor további vér- és vizeletvizsgálatokat is végezhetnek, hogy kizárjanak minden egyéb lehetséges okot, amely megmagyarázhatja a tüneteket.

  A bélfermentációs szindróma kezelési lehetőségei

  Számos kezelési lehetőség alkalmazható a bélfermentációs szindróma esetén. Az étrend megváltoztatása nagyon fontos, és a szénhidrátok és a feldolgozott ételek kerülése segíthet a tünetek enyhítésében. Az orvosok a cukormentes étrendkövetését javasolják, amíg a tünetek megszűnnek, ezt követően pedig megpróbálható fokozatosan visszahozni a szénhidrátokat étrendbe.

  Szükség esetén gombaellenes gyógyszereket is alkalmazhatnak a bélfermentációs szindróma kezelésére, egyes esetekben pedig antibiotikumokra van szükség.

  A probiotikus kiegészítők hasznos baktériumok bevezetésével és a gombák növekedésének gátlásával segíthetik a bél mikrobiotájának egyensúlyát. A probiotikus kiegészítők pontos szerepe ebben a szindrómában azonban még mindig nem világos.

  Forrás: egeszegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!