2022. október 1. szombat
More

  Vízzel és sörrel védhetjük fogainkat

  A közkedvelt üdítők cukor- és savtartalma árt a fogaknak. Nem károsítja viszont a fogzománcot a sör.

  Régóta ismert, hogy a cukros italok (például a különböző kólafajták) megkárosítják a fogzománcot. Az elmúlt hónapokban azonban több olyan tanulmány is megjelent a szaksajtóban, amelyek figyelmeztetnek: ezt nem csak a cukortartalmuk okozza, hanem az is, hogy savas a hatásuk. Ezért a rendszeres fogmosás – amely valóban hatásos azon baktériumok ellen, amelyek cukor hatására állítanak elő a fogzománcot megtámadó savas vegyületet – ezúttal nem éri el célját, a fiatalok körében különösen népszerű italok savas hatása ellen nem jelent védelmet.

  Anthony von Fraunhofer professzor – egy amerikai egyetem kutatója – mintegy tucatnyi népszerű, nagy mennyiségben fogyasztott italfajtát hasonlított össze abból a szempontból, hogy milyen hatással van a fogzománcra. Kólával, vízzel, jeges és valódi teával, sörrel, kávéval) telitöltött kémcsövekben vizsgált eltávolított, de ép fogakat, s két hét múlva megnézte, mi az eredmény. Kisebb nagyobb fokú károsodást szinte mindegyiknél tapasztalt, kivéve a vízzel és a sörrel próbált fogakat.

  A professzor – aki a General Dentistry nevű tudományos szaklapban hozta nyilvánosságra kutatásait – nem kívánt fölösleges riadalmat kelteni. Ezért az adatokhoz hozzáfűzte:a két hetes, folyamatos vizsgálatsorozat alatt a fogakat annyi káros hatás érte, mintha egy 13 évig tartó kísérlet zajlott volna le, normál körülmények között, amikor a különféle italokat gyorsan lekortyoljuk, s nem tartogatjuk vég nélkül a szájunkban.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!