2023. június 5. hétfő
More

  A másnapossági szorongás

  A másnaposság kellemetlen tünetei az émelygéstől a szomjúságon át a fejfájásig gyakran jelentkeznek egy bódító éjszaka után. Van azonban egy jelenség, amely sok emberrel megtörténik, és amely nem kapcsolódik egyértelműen a átalkoholizált éjszakához: a szorongás.


  Az ismeretlen eredetű másnapossághoz kapcsolódó szorongást a kutatók is átvizsgálták, sőt új nevet is adtak neki: angolul másnaposság és szorongás, így a hangover és szorongás szavak összevonásából ítélve ezt hangxiety-nek hívják.

  A másnaposság alatti szorongás a becslések szerint az emberek körülbelül 12 százalékát érinti, és a panaszok intenzitása személyenként változó. Ez arra vezethető vissza, hogy egy éjszakai pihenés után a szervezetnek szüksége van arra, hogy felépüljön egy olyan fiziológiai stressz állapotból, mint egy betegség vagy sérülés során.

  A macskajaj növeli a stresszhormon, a kortizol szintjét, és növeli a vérnyomást, a pulzusszámot és csökkenti a dopaminnal kapcsolatos agyi aktivitást, mindez pedig fokozza a szorongást. Az ilyenkor megnövekedett stressz megnehezítheti a személy számára a napközben felmerülő egyéb stresszorokkal való megbirkózást.

  A fáradtság és a minőségi alvás hiánya a hangulat és a kognitív funkciók, a koncentráció és a szellemi teljesítmény romlásához is vezethet, megnehezítve a napi feladatok elvégzését.

  Kutatások kimutatták, hogy a másnaposság sok embernek több problémát okoz, és több erőfeszítést igényel érzelmeik feldolgozásához és szabályozásához, mint a józan, tiszta állapot. Egy másik tanulmány szerint az állapot a mentális képességek csökkenéséhez is vezet.

  A kutatók azt találták, hogy egyes személyiségtípusok hozzájárulnak a másnaposság alatti szorongásos élmények fokozásához. Például azok, akik gyakran eltúlozzák a problémát, és megjósolják a legrosszabbat, nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg, illetve azok, akik hajlamosabbak a szorongásra vagy akár a félénkségre mindennapi életükben.

  A negatív életesemények, az ivással kapcsolatos harag vagy az evvel kapcsolatos bűntudat szintén fokozhatja a panaszkodást és a hangulati ingadozásokat.

  Természetesen a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a másnapos szorongást, ha kerüljük az alkoholt, vagy legalábbis minimálisra csökkentjük.

  A szorongás csökkentésének általános módszerei is segíthetnek enyhíteni a már meglévő tüneteket, így a meditáció vagy a mindfulness gyakorlatok is hasznosak lehetnek. Amellett, hogy elkerüljük a további stresszt okozó tényezőket, elengedhetetlen az elegendő alvás és a megfelelő pihenés, és a támogató társaságnak is nagy szerepe van ebben.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!