2024. április 27. szombat
More

    A maratoni futók sem futhatnak el a koszorúérbetegség elől

    A rendszeres testmozgás szívvédő hatása alapvetően fontos, ám a látszólag egészséges, de korosodó maratoni futók koszorúereiben a mész lerakódása esetleg fokozódhat is. A rendkívüli tudományos vizsgálat eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság tudományos folyóiratának egyik száma közölte.

    A maratoni futás mind népszerűbb. A világ nagyvárosaiban ezrek indulnak neki a távnak és igen sok, már fiatalnak nem mondható versenyző is rendszeresen végigfutja a kilométereket. A hírekhez az is hozzátartozik, hogy évente több haláleset történik a kimerítő verseny közben, általában végzetes szívritmuszavar, hirtelen szívhalál következtében.

    Német szívgyógyászok Stefan Möhlenkamp vezetésével 108, egészségesnek tartott, átlagosan 57 éves maratoni futót vizsgáltak csaknem két éven keresztül. Csak olyanokat vettek be a tanulmányba, akik az utolsó három esztendőben legalább öt maratoni versenyen indultak.

    A szokásos kritériumok alapján a sportolók csoportja kiemelkedően kicsiny kockázatúnak számított, kiváltképp akkor, ha vizsgálati eredményeiket azonos korú német férfiak adataival hasonlították össze. A szokásos vizsgálatok mellett azonban itt minden résztvevőnek a koszorúereiben esetleg megjelenő mész mennyiségét is mérték, mágneses rezonancia módszerével.

    A makkegészségesnek vélt maratoni futók koszorúereiben a mész, a kialakuló érelmeszesedés alapja ugyanolyan arányban jelent meg, mint a szokványos életet élő, Ruhr-vidéki férfiakban. Még elgondolkoztatóbb, hogy ha azokhoz a közönséges polgárokhoz hasonlították a futókat, akik korban és egészséges életmódban azonos pontszámon álltak, a maratonisták koszorúereiben több volt a mész.

    A 108 futóból kettő halt meg futás közben, de mindkettőt az egész távra kiválóan szervezett mentőszolgálat késedelem nélkül, sikeresen újraélesztette. Az elvégzett szívkatéteres vizsgálat jelentős koszorúérszűkületet bizonyított és sürgős szívműtét történt, jó eredménnyel. Még két másik futó szívét kellett – panaszok megjelenése miatt – hasonló módon megoperálni.

    A kutatók szerint ez a vizsgálat is bizonyítja: panaszmentesség és kiemelkedően jó teherbírás sem változtat azon, hogy az életkor előrehaladásával mindenkinek szüksége van rendszeres szívgyógyászati vizsgálatokra.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!