2023. június 7. szerda
More

  Miért horkolunk?

  A horkolás és a szájon át történő légzés egyaránt gyakori probléma, jellegzetes tünetekkel és jelekkel. Noha ez alapvetően nem betegség, több, mint egy egyszerű zavaró hanghatás.

  Az emberek úgy fejlődtek ki, hogy alapvetően az orrukon keresztül lélegezzenek. Az orr egyéb fontos funkciók mellett kiszűri a levegőből a nem kívánt vagy káros részecskéket, így gondoskodik a belélegzett levegő megfelelő páratartalmáról és hőmérsékletéről. A szájüreg ezt nem tudja megtenni, így a szájon keresztül történő légzésnek hosszú távon számos negatív hatása lehet. Bizonyos helyzetekben, például intenzív fizikai megterhelés esetén azonban a szájlégzés természetes jelenségnek tekinthető, mert “kiegészíti” az orrlégzést, ezáltal több oxigénnel látja el a sejteket. Természetesen más külső és belső tényezők is befolyásolhatják a szervezet szájlégzést preferáló tényezőit (ezek lehetnek például a környezeti hőmérséklet, páratartalom vagy testhelyzet).

  Ha az orron keresztüli légzés elakadt, akkor a szádon keresztül fogsz lélegezni, még akkor is, ha a szervezetednek nincs szüksége az “extra” levegőre.

  A horkolás az úgynevezett orális légzés sajátos, de meglehetősen gyakori altípusa. Ez a jellegzetes hanghatású jelenség azonban csak részben tudható be az orrlégzés akadályozására, kialakulásában más tényezők is szerepet játszanak.

  A horkolást csak részben okozza az elzáródott orrlégzés. Valójában a horkolás a lágy szájpadlás és a nyelvcsap túlzott ellazulása miatt jön létre, ez szabálytalan, rendellenes légzési mintákat és rendellenes vibrációt okoz a hang területén. A horkoláshoz kapcsolódó jellegzetes hanghatások ennek a rezgésnek az eredménye.

  A szakértők szerint a szájlégzés okai három kategóriába sorolhatók: anatómiai rendellenességek, orrdugulás, illetve rossz szokások. A horkolás okai nem mindig ugyanazok, mint a szájon át történő légzés esetében, mivel a két szindróma fiziológiája kissé eltér. A szájon át történő légzés okai mellett azonban vannak más tényezők is, amelyek könnyen kombinálhatók a horkolás valószínűségének növelésére.

  A legtöbb esetben a szájlégzésnek és a horkolásnak teljesen hétköznapi oka van: a száj átveszi az átmenetileg elzáródott orr „feladatát”, például allergia vagy megfázás miatt.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!