2024. április 26. péntek
More

    Birsalma vásárlása és fogyasztása

    A déli államokban, például Floridában, az évnek ősui-téli időszakában kezd kijönni a birsalma. A birsalma, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak a sok színes, közönséges termék között, az őszi szezon nem túl ismert gyümölcse. Valójában sokan nem tudják, hogyan vásároljanak birs gyümölcsöt. Ha azonban véletlenül belebotlasz egy gyümölcs e titkos gyöngyszemébe, ez a tökéletes alkalom, hogy valami újat kipróbálj – magyarázta Anthony Stewart, a Pritikin séfje. A birsalmát nem termesztik nagy mennyiségben, így nem lesz a mindennapi egészséges élelmiszerboltok listáján, hanem inkább „évente egyszeri csemege”-nek nevezik.

    A birs gyakran hasonlít egy nagy szilvához, világoszöld színű. Amikor érett és fogyasztásra kész, élénksárga árnyalatot kap, apró barna foltokkal. Megjelenése mellett illatos gyümölcsös aromája minden bizonnyal felkelti a figyelmet.

    Hogyan együnk birsalmát?

    „Én szeretem, ahogy van, de salátákhoz is kiváló” – mondta Anthony séf. – „Egyszerűen mosd meg, vágd fel, és facsarj rá egy kis lime- vagy citromlevet. Tedd egy korianderes vegyes zöldágy fölé, és egyszerűen mesés lesz.”

    Anthony séf egy másik módszere annak, ahogy a birsalmát a konyhában használja, ha felkockázza, és almalé-koncentrátummal addig főzi, amíg édes és sós püré nem lesz belőle. Ezt aztán többféleképpen felhasználhatod, például a reggeli zabra a barna cukor és a kalóriadús mazsola helyettesítőjeként. Ahelyett, hogy további kalóriákat adnál a reggeli étkezéshez, élvezd a birsalma laktató, de alacsony kalóriasűrűségét a zab tetején.

    Az egészséges táplálkozási terv részeként élvezhető birsalma kiváló táplálék- és ízforrás lehet. Mint mindig, ügyelj arra, hogy tartsd be a kiegyensúlyozott étrendet, amely sokféle színes, természetes gyümölcsből és zöldségből, feldolgozatlan teljes kiőrlésű gabonából, hüvelyesekből és sovány fehérjeforrásokból áll.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!