2024. március 28. csütörtök
More

    Birsalma története és egészségügyi előnyei

    Bár lehet, hogy még soha nem hallottál a fényes, aranysárga, körte alakú birsalmáról, ez egy tápláló gyümölcs, amelyet érdemes felvenni az egészséges élelmiszerek listájára.

    A birs egy kicsi és lekerekített magtermés, amelyet fákon termesztenek. Bár olyan kellemesen édesnek és lédúsnak tűnik, mint egy alma vagy körte, a birs nyers formájában meglehetősen kemény, csersavas és néha kissé savanyú. Ahhoz, hogy élvezd mindazt, amit ez a termék kínál, főzve a legjobb, ezért tökéletes alapanyag az őszi befőzéshez.

    A birs története

    A The Splendid Table szerint a birsalma a Kaukázusból – a Kaszpi- és a Fekete-tenger közötti régióból –, valamint Perzsia északi részéből származik. A görög legenda szerint még a trójai háború katalizátorának is tartják. A birsalma főzésben való hasznossága innentől átterjedt a középkori banketttermekre és azon túl is. A Latin-Amerika és Mexikó trópusi vidékein manapság általánosan kedvelt birsalma megőrizte népszerűségét, és megtalálta az utat a nyugati étkezési és főzési kultúrába.

    A birsalma egészségügyi előnyei

    A birs egy nagyon tápláló gyümölcs, amelynek kalóriatartalma is nagyon alacsony. Az USDA National Nutrient adatbázisa szerint egy 100 grammos birsalma mindössze 57 kalóriát tartalmaz. Emellett kiváló forrása az élelmi rostoknak, antioxidánsoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A gyümölcs tanninokat tartalmaz, beleértve a katechint és az epikatechint, és nagyon magas C-vitamin-koncentrációt tartalmaz. A birs jó kalcium-, vas-, kálium-, magnézium- és rézforrás.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!