2024. április 25. csütörtök
More

    A mikrohullámú sütők és a szalmonella

    Az egyre növekvő népszerűségnek örvendő mikrohullámú sütő veszélyére hívják fel a figyelmet angol étkezési szakértők: az ilyen rendszerű ételmelegítők ugyanis nem ölik meg a sót tartalmazó ételekben a mérgezést okozó baktériumokat.

    Mint a ,,Nature,, című brit tudományos hetilapban kifejtik, a sózott, félkész ételekben lévő szalmonella és más baktérium túléli a mikrohullámú sütőben a felmelegítést, mert a só megakadályozza, hogy a mikrohullámok teljesen átjárják az ételt. ,,Nem véletlen, hogy a sózott félkész ételeknek melegítéskor csak a felszíne forrósodik fel, belül nem melegszenek át,, – írja a magazin.

    A szakértők az általuk végzett kísérletek eredményét ,,aggasztónak,, tartják, és szorgalmazzák: a gyártók ne tegyenek sót a félkész készítményekbe.

    A brit mezőgazdasági minisztérium azonban ellenvéleményét hangoztatta. Az illetékesek szerint a só ilyen tulajdonsága ,,jól ismert,, s a mikrohullámú sütő használatáról szóló könyvek ezt figyelembe is veszik.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!