2023. június 5. hétfő
More

  Egészségügy – Minden második európai túlsúlyos

  Minden második európai ember túlsúlyos, s minden ötödik kórosan kövér, ám világjelenségről van szó, amelynek két fő oka az élelemhez való korlátlan hozzáférés és a testmozgás hiánya – hívták fel a figyelmet a gasztroenterológusok európai tanácskozásán.

  A túlsúlyos emberek átlagban háromszor-négyszer gyakrabban és intenzívebben szenvednek depressziótól és szorongástól, mint normális súlyú polgártársaik. Nehezebben kapnak állást, az orvosok gyakran nem kezelik őket elég körültekintően, és többnyire rosszul érzik magukat a bőrükben – mutattak rá a múlt héten Párizsban tartott tudományos tanácskozás résztvevői.

  Azok, akiknek sikerült lefogyniuk, általában nagy mentális változáson mennek keresztül, és hatalmas lelki nyomástól szabadulnak meg, sőt – mint a kutatóknak többen megvallották – inkább veszítenék el valamelyik végtagjukat vagy a szemük világát, mint hogy újból elhízzanak.

  A kövérség nemcsak számos betegség kialakulásához járul hozzá az infarktustól a rákig, de a várható életkort – mint többször kimutatták – önmagában is drámaian megrövidíti.

  Túlsúlyos nőknél például a stroke kockázata 75 százalékkal magasabb; túlsúlyos férfiaknál pedig a rák veszélye 33 százalékkal nagyobb. Az epekő előfordulása kétszer-háromszor gyakoribb elhízott nőknél.

  Az elhízás két legfőbb oka az élelemhez való korlátlan hozzáférés és a testmozgás hiánya, de van két másik meghatározó tényező is, az egyik a szervezet genetikai hajlama, hogy minél több kalóriát raktározzon el az ínséges időkre, csakhogy erre a civilizált világban már nincs szükség. A másik az étkezések felgyorsulása, akár otthon, akár munkahelyen, de főként a gyorséttermekben.

  Az elhízottság gyógyítása, azaz a szakszerű fogyasztás rendkívül komplex művelet, amelyhez a pszichológiai kezelés is hozzátartozik, s legalább egy éven át kell tartania folyamatos orvosi felügyelet alatt – hangsúlyozták többek közt a konferencián.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!