2022. október 6. csütörtök
More

  Ennek a gyógyteának a kortyolgatása csökkentheti a vérnyomást, kiegyensúlyozhatja a bélrendszer egészségét és megelőzheti a demenciát

  Mindig azon vagyunk, hogy egyszerű módokat találjunk arra, hogy egészséges szokásokkal egészítsük ki mindennapjainkat – és mi lehetne könnyebb, mint egy csésze kellemes teát kortyolgatni? Bár számos táplálkozási lehetőség közül választhatsz, határozottan javasoljuk, hogy a görög hegyi teát vedd fel a szokásos főzési körbe.


  A görög hegyi tea, más néven vasfű vagy pásztortea, szideritisz növényekből származó gyógynövényekből készül. Ahogy a neve is sugallja, Görögországban és a Földközi-tenger térségében termesztik, ahol évezredek óta népszerű italként használják.

  A világ ezen része a hosszú életű lakóiról is híres, ami a kutatók szerint nagyrészt annak köszönhető, amit általában esznek és isznak. Így nem meglepő, hogy egy teának, amelyet gyakran találnak a mediterrán étrend alapelemei mellett, mint például a friss gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, hal és csirke, számos előnye van!

  Pontosabban, a Journal of Physiology and Pharmacology 2012-es tanulmánya azt állította, hogy a Sideritis növényből származó kivonat csökkentette a vérnyomást az erek ellazításával. Ez segített csökkenteni a szívizmokat érő stresszt a szív általános egészségi állapotának javítása érdekében. 

  A Planta Medica egy másik tanulmánya kimutatta, hogy a görög hegyi tea képes volt megszelídíteni a bélgyulladást a gyógynövényben található fenolos és antioxidáns tartalmának köszönhetően. A kutatók antimikrobiális hatásokat is feljegyeztek, amelyek megakadályozták, hogy a potenciálisan káros mikroorganizmusok, például a Candida és az E. coli pusztítást okozzanak.

  Legutóbb a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem klinikai vizsgálatai jelenleg egyre több bizonyítékot keresnek arra vonatkozóan, hogy a görög hegyi tea segíthet kivédeni az olyan betegségeket, mint az Alzheimer-kór és a demencia. A tea flavonoidjait és antioxidáns tulajdonságait különösen ígéretes elemekként sorolják fel, amelyek védelmet nyújthatnak a kognitív károsodások ellen, ahogy öregszünk. Meg kell várnunk a teljes eredményüket, de már egy korábbi tanulmány is alátámasztja őket, amely szerint a görög hegyi tea pozitív hatással van a kognitív teljesítményre.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!