2024. április 25. csütörtök
More

    Egészségügy – Nincs egységes fogyókúra-recept

    Egyes kutatók rácáfoltak arra az általánosan elfogadott elméletre, miszerint a legjobb fogyókúra a diéta és a testmozgás kombinációja.

    Leanne Redman, a Baton Rouge-i (Egyesült Államok) gyógyászati kutatóközpont munkatársának beszámolója szerint erre úgy jöttek rá, hogy harmincöt túlsúlyos, de egyébként egészséges emberrel – 16 férfivel és 19 nővel – elvégeztettek egy féléves kísérletet.

    Tizenketten csak diétáztak, ők 25 százalékkal csökkentették a kalóriafelvételüket. Tizenketten diétáztak és mozogtak is, 12,5 százalékkal csökkentették a kalóriafelvételt, illetve növelték testmozgásuk intenzitását. A maradék 11 ember nem változtatott különösebben diétázási szokásain és többet sem mozgott a korábbihoz képest.

    A két első csoport emberei nagyjából ugyanannyit fogytak, függetlenül attól, hogy módszerük különböző volt. Testsúlyuk 10 százalékkal csökkent, zsírtömegük 24 százalékától, hasi, „zsigeri” zsírjuk 27 százalékától szabadultak meg.

    A kutatás során arra is fény derült, hogy a testmozgással ugyan mindenhol csökkent a zsírmennyiség, de az úgynevezett kényes helyeken nem sikerült az átlagosnál jobb eredményt elérni.

    Az emberek genetikailag sajátos minta szerint programozottak a zsír tárolására, ezt a mintát nem könnyű a testsúly csökkentésével „felülírni” – mutattak rá az amerikai szakemberek a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című szakkiadványban.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!