2022. május 17. kedd
More

  Egészségügy – Nincs egységes fogyókúra-recept

  Egyes kutatók rácáfoltak arra az általánosan elfogadott elméletre, miszerint a legjobb fogyókúra a diéta és a testmozgás kombinációja.

  Leanne Redman, a Baton Rouge-i (Egyesült Államok) gyógyászati kutatóközpont munkatársának beszámolója szerint erre úgy jöttek rá, hogy harmincöt túlsúlyos, de egyébként egészséges emberrel – 16 férfivel és 19 nővel – elvégeztettek egy féléves kísérletet.

  Tizenketten csak diétáztak, ők 25 százalékkal csökkentették a kalóriafelvételüket. Tizenketten diétáztak és mozogtak is, 12,5 százalékkal csökkentették a kalóriafelvételt, illetve növelték testmozgásuk intenzitását. A maradék 11 ember nem változtatott különösebben diétázási szokásain és többet sem mozgott a korábbihoz képest.

  A két első csoport emberei nagyjából ugyanannyit fogytak, függetlenül attól, hogy módszerük különböző volt. Testsúlyuk 10 százalékkal csökkent, zsírtömegük 24 százalékától, hasi, “zsigeri” zsírjuk 27 százalékától szabadultak meg.

  A kutatás során arra is fény derült, hogy a testmozgással ugyan mindenhol csökkent a zsírmennyiség, de az úgynevezett kényes helyeken nem sikerült az átlagosnál jobb eredményt elérni.

  Az emberek genetikailag sajátos minta szerint programozottak a zsír tárolására, ezt a mintát nem könnyű a testsúly csökkentésével “felülírni” – mutattak rá az amerikai szakemberek a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című szakkiadványban.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!