2024. március 29. péntek
More

    A zsíros koszt kevébé hizlal ecetes ital mellett

    Japán kutatók vizsgálata szerint a zsíros kosztra fogott egerek lényegesen kevésbé híznak, ha víz helyett ecetes italt fogyasztanak. A testsúlycsökkentésre vágyó emberek számára izgalmas eredményeket a Journal of Agricultural and Food Chemistry közölte.

    Az étkezés számos területén népszerű ecet évezredek óta szerepel a természetgyógyászat elemei között is. Az Egyesült Államokban működő Ecet Intézet érdekes adatokat hozott nyilvánosságra arról, hogyan gyógyították ecettel a skorbutot az amerikai polgárháború idején, vagy miként alkalmazták sebkezelésre az első világháború során.

    Tomoo Kondo és munkatársai azt vizsgálták, hogyan befolyásolja az ecetfogyasztás kísérleti egerek zsíranyagcseréjét, milyen módon és mértékben híznak, ha étkezésük alapvető része az ételecet. Az egerek erősen hizlaló, zsírban dús kosztot kaptak, de az egyik csoport a táphoz a szokásos vizet itta, a másik csoport tagjai viszont hat héten keresztül csak ecetes folyadékkal olthatták szomjukat.

    Az eredmény fényesen igazolta a kutatók azon reményét, hogy az egerek az ecetes diétán kevésbé híznak. A hatodik hét végén az ecetsavas folyadékkal kezelt csoport testében, főleg májában 10 százalékkal kevesebb zsír halmozódott fel, mint a másik csoport tagjainak szervezetében.

    Az izgalmas különbség hátterében azt találták, hogy az ecet azoknak a géneknek a tevékenységét fokozza, amelyek a zsírok égetését növelik. A zsírszövet így éppen a hasüregben rakódott le kisebb mennyiségben, ahol az elzsírosodás az igazán egészségtelen folyamat. Ezek a gének olyan fehérjék keletkezésében játszanak szerepet, melyek a zsírsavak lebontását végzik.

    Hatheti kezelés – bármilyen gyógyszer alkalmazása esetén – ilyen eredménnyel az emberi súlycsökkentés szempontjából is rendkívül ígéretes beavatkozásnak tűnik. Az egér és az ember élettartamát egybevetve azonban ez az idő az emberek számára nem másfél hónapos, jópofa fogyókúrát, hanem alapos étrendi változtatással járó, négy savanyú esztendőt jelentene.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!