2024. április 25. csütörtök
More

    Bilirubin

    A hemoglobin a vörösvértestekben található, oxigén szállításért felelős fehérje. Amikor ez lebomlik, felszabadul a “hem”, aminek további bomlása során bilirubin jön létre a májban, a lépben és a csontvelőben. A bilirubin normál körülmények között is megjelenik a vérben a vörösvértestek természetes öregedésének és bomlásának köszönhetően.

    A bilirubin a vérben plazmafehérjékhez kötve szállítódik, mivel a vízoldékonysága rossz, ezek útján kerül további feldolgozásra a májba. A máj sejtjei glükuronsavat kapcsolnak a bilirubinhoz, ennek következtében jön létre a konjugált bilirubin. Ez kerül az epecsatornácskákba majd az epébe, és végül ez ürül a bélrendszerbe. A bilirubin a bélrendszeren keresztül széklettel, illetve a vesén keresztül vizelettel ürül ki a szervezetből. Abban az esetben, ha a vörösvértestek lebontása fokozódik, vagy a máj, illetve a vesék nem képesek megfelelően kiválasztani a keletkezett bilirubint, a vérszérumban mért koncentrációja megemelkedik.

    A bilirubinnal kapcsolatos vizsgálatokat abban az esetben végzik el, ha májbetegségek, epeút elzáródás, epekövesség, hasnyálmirigy betegségek, illetve fokozott vörösvértest pusztulás gyanúja áll fenn.

    Az epefolyadék sárga színét a konjugált bilirubin adja. Emelkedett bilirubin szint esetén a bőr, a szem fehér ínhártyája, a szemhéj, vagy akár az írisz is sárgássá válik. Ha felnőttkorban sárgaságot tapasztalunk, különösen fontos kivizsgáltatnunk magunkat, mert ez különböző betegségekről árulkodhat. Egyes gyógyszerek rendszeres szedésekor, fertőzéses májgyulladás esetén, mérgezések kapcsán, illetve epeút elzáródás következtében, valamint egyes daganatok esetén a sárgaság jellemző és jól felismerhető klinikai tünet.

    Sportolók esetében

    A fokozott izommunka, a keringési terhelések, de a mikrosérülések egyaránt előmozdíthatják a vörösvértestek bomlását, ezáltal megemelhetik a bilirubin koncentrációját. A hemoglobin bomlása során a benne tárolt vas felszabadul, és reciklizációra kerül. A sportolóknál kimutatták az emelkedett bilirubin és vas koncentrációjának korrelációját, így magasabb vas értékeknél magasabb bilirubin értékeket várhatunk. A magasabb testzsír tartalom bizonyos esetekben csökkent bilirubin szinthez vezethet. A nagy teljesítményű aerob edzés, az alacsony testzsír tartalom, illetve a fogyás szintén emelkedett bilirubin értékeket eredményezhet.

    Kiváncsi vagy a te szervezeted bilirubin szintjére? Kérj vizsgálatot a SYNLAB-nál!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!