2024. április 24. szerda
More

    Kutatás – A séta kevés az üdvösséghez?

    A séta önmagában kevés az üdvösséghez – állítják kanadai kutatók, akik szerint sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tenni az egészség megőrzése érdekében.

    A University of Alberta kutatói hat hónapon át követték nyomon a kísérletben résztvevők fizikai állapotában a testmozgás hatására bekövetkező változásokat – olvasható a BBC News hírei között.

    A vizsgálatban 128 önkéntes vett részt. Az egyik csoport tagjainak napi teendői elvégzése során legkevesebb tízezer lépést kellett megtenniük. A másik csoportnak viszont sokkal intenzívebb testmozgást kellett végezni, de nem kifulladásig, a gyakorlatokat ugyanis oly módon állították össze, hogy a résztvevők a végén még képesek legyenek egy-két mondatot elmondani.

    A fizikai állapotot a testmozgás közbeni oxigénfelvétel, vagyis a tüdő kapacitásának alapján becsülték meg. Mint kiderült, a féléves tréning hatására az első csoportban mindössze 4 százalékkal nőt az oxigénfelvétel, míg az intenzívebb gyakorlatokat végző második csoport esetében a növekmény 10 százalékosnak bizonyult.

    A fizikai aktivitás ugyanakkor nem volt semmi hatással az olyan mutatókra, mint a vérnyomás, vércukorszínt, vagy a koleszterin-értékek.

    A vizsgálatot irányító dr. Vicki Harber szerint a kutatás bebizonyította, hogy mennyire alaptalan az utóbbi években elterjedt nézet, hogy egy kis könnyű sétával az ember letudja az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen testmozgást.

    „Úgy látszik mégiscsak kell egy kicsit erőlködni, s izzadni, hogy egészségesek maradjunk” – véli a kanadai kutatónő.

    Stuart Biddie, a University of Loughborough professzora úgy véli: Lehet, hogy valóban túlságosan alacsonyra tették a mércét, ami a testmozgást illeti. Meggyőződése szerint azonban, minél keményebb gyakorlatokat írnak elő, annál kevesebben vállalkoznak majd elvégzésükre. Egészséges kompromisszumra van tehát szükség, s inkább több időt kell(ene) szentelni a testmozgásnak, mintsem intenzitásukat fokozni, ha a súlyfeleslegtől akar valaki megszabadulni.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!