2024. április 25. csütörtök
More

    Egészségügy – Aktív életmódról mintát az iskolásoknak

    A fizikailag is aktív élet, a rendszeres testmozgás segít megelőzni a metabolikus szindróma és előfutára, az elhízás kialakulását – írták szakemberek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) Tudományos életmódtanácsok című hírlevelében.

    Négy kockázati tényezőt – elhízást, magas vérzsírszintet, a cukorbetegséget és a magas vérnymást – foglalja magában a metabolikus szindróma fogalma, mely – a jelenség elterjedtsége miatt – egyre ismertebb a fejleett országokban.

    Az elhízást ma már kevesen tekintik esztétikai problémának, egyre több egészségnevelő hangsúlyozza, hogy a plusz teher viselése súlyos következményekkel járó többletmunkát okoz a szervezetnek. Az elhízás ellen a leghatékonyabb fegyver a megfelelő diéta mellett végzett testmozgás.

    Az elhízás világszerte növekvő probléma, és immár nem csupán a legfejlettebb országokat érinti. Egy nemrégiben publikált felmérés szerint Iránban például a 6-18 év közötti iskolások 14,1 százalékánál állapítható meg a metabolikus szindróma. Fizikai aktivitásukat nézve három csoportba sorolták a tanulókat, mérték a koleszterin- és triglicerid-szintjüket, a derékkörfogatukat és lányoknál a vérnyomást is. A lányok maguk állapították meg, hogy a fiúkhoz képest kevesebbet mozognak.

    A fizikai aktivitás mértéke összefüggésben állt fiúknál a HDL (jó) koleszterinszinttel, a derékkörfogattal és a trigliceridszinttel, míg a lányoknál a trigliceridszinten és a derékkörfogaton kívül a vérnyomással is.

    A magyar táplálkozástudományi szakemberek számára is tanulságokkal szolgálhat az iráni vizsgálat. A gyerekek legalább annyira veszélyeztetettek, mint a felnőttek. Ezért volna fontos a szűrésük és a célzott tájékoztatásuk, hiszen esetükben a hibás életmódszokások könnyebben javíthatók, még nem rögzültek annyira, mint a felnőtteknél. A másik általános tanulság pedig, hogy mennyire fontos a testmozgás népszerűsítése az iskolákban – mégpedig nem a kötelező óraszámok növelésével, hanem iskolai kereteken kívüli sportok, elfoglaltságok támogatásával.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!